нерегламентирано изгаряне на отпадъци

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършване на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС).

Проверката ще  бъде извършена в ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, съобщават от прокуратурата.

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност.

Припомняме, че на 18 януари стана ясно, че министърът на околната среда Емил Димитров отива на съд с ТЕЦ „Бобов дол“. Проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ установи, че отпадъци са горени без разрешително.

Преди това прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението е разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Припомняме още, че след подаден сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на четири топлоелектрически централи – ТЕЦ „Република“ в Перник, ТЕЦ „Бобов дол“, „Топлофикация – Сливен“ и ТЕЦ „Брикел“.

Още:
Бум на туберкулоза заради ТЕЦ на КовачкиЗа бум на туберкулоза, хепатит и куп придружаващи заболявания алармираха жители на Бобов дол, като д…Dec 30 2019skafeto.com

Бившият енергиен министър Румен Овчаров влиза в съдаСрещу бившия енергиен министър в правителството на Сергей Станишев (2005 – 2007), Румен Овчаров запо…Jun 24 2019skafeto.com

Греховете на олигарха Николай Банев и сие: Приватизаторът твърди, че почнал бизнес с 2 лв. и 40 ст.Съблазнително е да си олигарх. Имаш солидна банкова сметка и още по-солидна в офшорна такава, имение…Dec 13 2018skafeto.com

loading...