Икономистът и бивш вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски Николай Василев ще е новият служебен министър-председател в поредното правителство на Румен Радев, ако се стигне до нереализиране на първия, втория и третия мандат след оставката на Кирил Петков, пише Lupa.bg.

По наша информация миналата седмица е имало тайна среща между държавния глава и лидера на Има такъв народ Слави Трифонов, на която Дългия е предложил именно неговият любим експерт да оглави служебен кабинет. Василев бе предложен за проекто-премиер и през 2021 г. лично от учиндолеца, след като спечели изборите през юли с процент над електоралната подкрепа за ГЕРБ.

Тогава обаче името на бившия министър срещна яростна съпротива и от политиците, и от обществеността и то бе оттеглено. Впоследствие Трифонов предложи Пламен Николов, но така или иначе кабинетът на ИТН не успя и се стига до втори предсрочни избори през ноември.

Николай Василев става служебен премиер на Радев

Сега Василев бил харесан от Радев заради надпартийните му позиции, а Трифонов го убедил за кандидатурата и поради факта, че икономистът е изключително диалогичен.

Самият Василев от ден първи на съществуването на сегашната власт в лицето на „Промяната“ не спира да критикува управленските решения.

А под ударите му, словесно, попада най-често новият кандидат за министър-председател Асен Василев заради фискалната политика, която хасковлията с диплома от Харвард води.

Източниците на Lupa.bg са категорични, че и Николай Цонев – бившият военен министър от тройната коалиция, също влиза в състава на кабинета, който Радев реди. И потвърждават, че там връзката също е със Слави-Трифоновата формация. Както вече ви припомнихме, Цонев е партиен лидер на „Нова алтернатива“ – твърд поддръжник на ИТН при последните парламентарни избори.

Той е и един от малкото бивши отбранителни министри, които не подписваха декларациите на колегите им „за“ изпращане на оръжие в Украйна и „за“ скъсване на всякакви връзки, включително за военнотехническо сътрудничество, с Москва.


loading...