Николай Василев
Николай Василев

„Икономистите могат да опитат да гадаят какво е бъдещето. Не знаем колко ще продължи извънредното положение, Ако лекарите кажат, че ще има още извънредно положение 2 седмици, 8 седмици, 90 седмици, не знаем, всичко е от 0 до безкрайност. Ако днес приключи извънредното положение, ако някой открие ваксина, окаже се, че не е толкова черен дявола, нещата постепенно могат да се възстановят, ще се разминем с една по-лека рецесийка, която можеше да се случи и без никакъв коронавирус“.

С тези думи започна участието си в Канал 3 икономистът и бивш ресорен министър Николай Василев.

„След 10 години възход в световната икономика начело със Щатите си беше време за рецесия и без повод, а просто така. Това не е перфектна буря, защото аз съм изброявал какви видове рискове може да се случат на България – световна рецесия, търговска война, военен конфликт, природен катаклизъм и климатични промени, на последно място съм поставил епидемия. А всъщност на българия могат да се случат всички те едновременно. Трябва да сме готови за всичките тези неща, затова трябва израза бели пари за черни дни трябваше да важи повече в последните 10 години“, обясни той.

„Подкрепям мярката 60/40 в новия и вариант с осигуровките, това вече е нещо като 2/3 поема държавата. Частта на работодателя става още по-малка. Някои казват защо частта да не е 100 %? Не е справедливо някои да се счупват от работа и да плащат данъци, други да не плащат нищо и да се възползват от мярката. Всеки трябва да понесе част от удара. Ако не са ценни служителите, фирмата може да ги освободи и без кризата. След 10 години възход на световната икономика, 1000 фирми не можаха ли да си натрупат малко резерви?“, каза още Василев.

Калфин: Мярката 60:40 е недомислена„Не е хубаво да се променят послания, президентът доуточни своето. Очакването Правителството да изле…Apr 11 2020skafeto.com

„Безработицата ще нарасне драстично каквото и да направим в момента. За 1 месец в Норвегия безработицата се увеличи 3,5 пъти, в Щатите 16-17 млн. души, това е все едно, че има начало на ядрена война. В България няма да се разминем със 100 000 души, ще са много повече“, допълни той.

„Много по-лошо е да даваме на 500 000 души помощи, за да не работят, отколкото да работят. Инженерът дали иска да стои вкъщи и да полудява или да работи нещо друго? Държавата има нужда от изчистване на боклуци, от възстановяване на стари сгради. Колко милиона дървета могат да се засадят? Държавата сигурно има нужда да произведе някои неща, да даде поръчки. Може да отложим разходи за скъпо оборудване, за да платим на хората. За разлика от други държави ние бяхме много разумни. Франция и Италия нямат нито една година излишък. Румъния след Чаушеску пък няма нито една година без излишък“, заяви икономистът.

Владислав Горанов: Банкова ваканция няма да има!„Банкова ваканция няма, ваканцията е само ученическа. Одобрената от БНБ методика предвижда възможнос…Apr 11 2020skafeto.com

„В България се поставя един и същи филм през последните 10 години – бюджетът се управлява умерено, опозицията е против дефицита. Опозицията правилно критикува новия дълг, можем да спестим пари с мораториум от покупката на автомобили от държавни и общински институции. Публичният сектор да не купува нищо излишно тази година. Всякакви общ.поръчки за ненужни неща, хора на ненужни позиции. По-важно е не да се изхарчат големите милиарди, по-полезното е как да спестим милиарди излишни харчове“, сподели Николай Василев.

АИКБ: Мярката „60/40“ няма да спре безработицатаМярката „60/40“ няма да спре безработицата. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви пр…Apr 6 2020skafeto.com

„Няма нужда да излизаме на дефицит на кризата, ще заменим автомобилите с респиратори и ще се изравнят нещата. Няма лошо на хората, останали без работа да се помогне, както и на бизнеса с 2/3, но ако някой иска 5 години да стои вкъщи и да му дава 100 % от парите или фирма да не прави нищо и да ѝ се плащат 100 % от разходите, това няма да е справедливо спрямо работещите и плащащите данъци.
България се подготви рано и заговори за предпазни мерки. Сега очаквам да е антирекордния туристическия сезон, ако карантината приключи този месец, може да има туристически сезон“, коментира той.

„Туризмът не дава 16 % от БВП, никога не е давал толкова. Хората бъркат оборот към БВП. Той дава 6 % от БВП. Комуникациите и банковия сектор дават повече принос. По-добре е държава да забогатява с автомобилни части, софтуер, да има мощен финансов сектор, скъпи юридически услуги. Трябва да ходим повече на туризъм в България. Държавите не подходиха умно, трябва да се планира по-далече. Левът е много добре, положението между евро и долар е 50/50. В имотите ще последва същото като 2009 г. – цените много ниски, сделки малко, нищо е непродаваемо, това е необратимо, дори днес да свърши епидемията“, завърши Василев.

Световната банка коригира надолу и най-черния сценарий на ГорановСлед по-добър от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт през 2019 г. икономиката на България се…Apr 9 2020skafeto.com


loading...