Николай Радулов Слави

Нещата са така задействани с промените в Закона за съдебната власт, че в рамките вероятно на месец Гешев ще си отиде. Това заяви пред БНР експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР Николай Радулов.

Според него дела, които са се движили с години, не могат да получат такъв бърз заряд, че в рамките на 2 седмици да дадат такъв видим резултат. Те няма как да стигнат до обвинение, до своя процесуален край. Те биха могли да стигнат до ситуация, която прокуратурата отново да реши да ги хвърли в публичното пространство, поясни той.

По думите му особено по време на управлението на главния прокурор Гешев, прокуратурата има сериозното желание да се превърне в политически играч. Вероятно това ще е единственият възможен за нея начин да реагира в сегашната ситуация, добави той.

Радулов посочи, че т.нар. дела на трупчета са сложени по такъв начин на трупчета, че изваждането им от тази ситуация изисква време, което главният прокурор обаче очевидно няма. Гешев се задейства по отношение на Борисов след цяла поредица от неща, някои от които бяха продуцирани лично от него, други, които му се случиха, и в крайна сметка, когато разбра, че нещата отиват натам неговите покровители да го изоставят, тъй като вече не само им е ненужен, а дори вреден – реши да се задейства. Този опит, който прави сега с извикването на Борисов, с искането на депутатския имунитет на Делян Добрев има символично значение, без вероятно да има практическо такова, поясни експертът по сигурност.

Той бе категоричен, че зависимост между политици и прокуратурата има. Според него през цялото време Гешев се е чудил дали ако си подаде оставката, ще го оставят на спокойствие и няма да го погнат.

Радулов коментира и темата за атентата срещу обвинител номер едно. По думите му присъствието на израелски експерт не може да бъде насочено към Гешев, защото той е жертва на атентат.

Очевидно главният прокурор е бил психически в неадекватно състояние. Както разбираме е бил в отпуск. Т.е. този, който взима решения и който би трябвало адекватно да действа, е неговият заместник. Към него трябва да бъдат отправяни тези обвинения. Дали Гешев, в битието си на пострадал и на човек в отпуск, може да издава разпореждания да бъде допуснат чужд експерт, без да се мине през необхоидмите процедури, които са задължителни. Трябва да бъде разгледано държанието в този случай на заместник главния прокурор, каза още Радулов.


loading...