нинова дпс

„Лъжа е информацията, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите – ДПС искат да замаскират своето участие в управлението“, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с твърдението на Мустафа Карадайъ, че тя и Бойко Борисов са се договорили за предложението за 8 лева партийна субсидия на глас.

„По повод споделената от г-н Карадайъ информация, че сме договаряли аз и премиерът Борисов промяна в субсидията, това е лъжа. Интересно ми е защо го правят от ДПС, след като осъзнато го правят, а знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо“, каза още Нинова, цитирана от „Фокус“.

Тя изтъкна, че според социалистите има поне две причини.

„Първата е, че това е опит ДПС да прикрият вече известният и за децата факт, че те участват в това управление и да прехвърлят някакво задкулисие или скрита коалиция между ГЕРБ и БСП, за да замаскират своето участие. Второто е, че на ДПС им е удобно в момента статуквото – партиите да се финансират от бизнеса, от мафията задкулисно, за да могат бизнесът, лобита и кръгове да диктуват политиката“, подчерта Корнелия Нинова.

„Нашата позиция винаги е била ясна и открита – 1 лев субсидия за партиите е убиване на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България. Отварянето за безконтролно пълно без ограничение финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в правенето на политика“, посочи още Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че е поканила всички партии за обсъждане на размера на субсидията преди обсъждането на държавния бюджет.

„Не получихме разбиране. Внесохме си сами предложението в бюджета, което ще гласуваме днес. Втората стъпка – поискахме международна експертиза и подкрепа. Т.е. официално през европейски институции, през международни – и я получихме. Имаме подкрепата вече знаете от ОССЕ, в което се осъждат последните промени в Изборния кодекс, финансирането от фирми. Препоръки се отправят да се отменят измененията изцяло. Т.е. нашата позиция е открита и принципна. Разумно държавно финансиране на партиите, така че да се гарантира многопартийност, плурализъм и нормално функциониране на демокрацията, затваряне на вратата за бизнеса за влияние върху политиката. Днес ние ще защитаваме открито своето предложение. Внесли сме го открито и ще го защитаваме открито. Как ще гласуват другите партии е решение, в което ние не се месим“, допълни Корнелия Нинова.

Виж още:Борисов: Нинова, излъга за оставката! Нинова: Излъгах теб и няколко бизнесмениИзпълнили сме всички критерии за Шенген, ядосва ме, че все още не е факт. Това каза премиерът Бойко …Nov 22 2019skafeto.com

loading...