Оставка съд и справедливост

Искаха моята оставка пред вас, журналистите, вътре на Пленума нямаше дискусия по този въпрос, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с появила се информация с искане, подписано от 50 души, за нейната оставка, предаде „Фокус“.
„И преди се е правела кампания преди пленумите, с много нажежаване на напрежение, но след това нищо не се случва“, заяви още Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че оценката за представянето на БСП на изборите е – добро представяне, но не достатъчно.
На върха на БСП има различия, но в никакъв случай партията не е разцепена, подчерта лидерът на БСП.

„Категорично не приемам аргумента за разцепление и разединение в партията. Обясних на другарите си защо. Щях да го приема и страшно да се разтревожа, ако зад тези 50 подписа, макар че се оказаха 21, ако зад тях стояха 21 или 50 партийни организации. Това щеше да е катастрофа на партията! Ако зад това писмо стоят 50 общински организации, това е тежко. В нито една от организациите не е приемано такова решение, не е обсъждан такъв доклад. Те не са упълномощавани да го изразяват. Казах им – другари, това е лично мнение на вас. Уважавам го, то е различно, но това не е разцепление в партията. Защото нито вие, нито аз съм партията. Партията са членовете, а те не са ви упълномощили да пишете това и да искате моята оставка“, каза Нинова.

„Никъде в структурите на партията не се говори за разделение, разцепление. Ние на върха се караме. Фактът, че 7 часа дискутираме, спорим, че пред медиите има алтернативен доклад, че всички вътрешни опозиционери говорят различни неща пред медиите, е опровержение на твърдението, че сме авторитарна партия“, каза Нинова и подчерта, че БСП е възможно най-демократичната партия.

Тя посочи, че част от въпросното писмо е пълно с фалшиви новини и става въпрос за мъртви души.

„Фалшива новина е в това писмо, че общинските ни съветници във Варна са гласували за председател от ГЕРБ. Фалшива новина е, че Градският съвет на Варна е искал оставката на ръководството. Показах им примери за мъртви души и ги призовах да изчистим този процес в партията, ако искаме да управляваме добре държавата. Само преди седмица в централата пристигнаха формуляри от Варна за регистрация на членове, за издаване на електронни карти. Тези регистрации са от 2010 г. При проверката се установи, че 7 души от заявените са починали преди няколко години. Казах на другарите си, че това е нетърпимо“, подчерта Нинова.

Тя поясни, че такова писмо не се приема и обърна внимание, че се правят заклинания, че партията никога няма да спечели.

„Чакайте, как го разбрахте това? Това зависи от нас. Казах им, че не предлагат решения на проблемите. Ние имаме проблеми, разбира се. Не предлагат решения, освен едно – ако сте забелязали, писмото завършва само с едно предложение за решение. Там се казва, че всички проблеми в партията ще се решат, ако сменим председателя. Т.е. не се дава обективна препоръка. Очевидно това е целта, защото предстои прекият избор на председател, целта им е моята оставка“, допълни още Нинова.

Решение за приемане на алтернативен доклад, представен от Емил Райнов, е било отхвърлено. С 86 на 20 гласа е приет анализа на председателя на Националния изборен щаб.

Нинова посочи, че това не е за пръв път – опозицията да е гръмогласна навън с искане на оставки и на пленумите да мълчи.

Пленумът прие решение за започване на процес на нови избори в партията, през април преди конгреса ще имаме пряк избор на председател, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Приехме решение структурите по места да започнат анализа всяка една конкретно за своя резултат. Да стартираме отчетно-изборната кампания от 1 декември, която да приключи през май догодина и през април преди конгреса да имаме пряк избор на председател. В отчетно-изборната кампания да се отчете изтеклия мандат, анализа на резултатите и да се номинират от структурите по места кандидатури. Ще имаме нови общински председатели, нови областни председатели, предложения за делегати на конгреса, номинации за председател с пряк избор и т.н. Започваме този процес на нови избори в партията. Ние го наричаме цикъл – отчет и избори“, каза Нинова.

Решението за пълен цикъл от избори в БСП бе сред точките на Пленума. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-тия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години. Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията. След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП.

„Направихме хубава, над 7 часова дискусия с различни мнения. Националният съвет на БСП прие доклада на ИБ за резултатите от изборите.

„Започваме процес на нови избори в партията. Ще имаме нови общински председатели, нови областни председатели, предложения за делегати на конгреса и номинации за председател с пряк избор. Отиваме при партията и тя каквото реши“, отбеляза Корнелия Нинова.

Още преди заседанието в партията прогнозираха тежки словесни сблъсъци и напрегнато заседание. А опозиционерите застанаха и в началото пред медиите, за да изложат част от критиките си, впоследствие и вътре са доразвили вижданията си.
Срещу опозиционерите обаче са скочили избраните кметове с обвинения, че не са работили в кампанията. Реалния резултат от пленума е – с голямо мнозинство бе приет докладът на зам.-шефа на партията и председател на предизборния щаб Кирил Добрев. Той е бил подкрепен от 86 от членовете на Националния съвет, а 20 са гласували „против“.

След изчитането на доклада опозицията пак се е опитала да поднови атаката с искания за оставки, но алтернативният доклад е бил отхвърлен от пленума.Нинова изгони медиите от пленумаЛидерът на БСП Корнелия Нинова косвено изгони представителите на медиите от киносалона в централата …Nov 17 2019skafeto.com

Станишев: БСП води не изборна кампания, а 265 пехливански войниКандидатите на БСП бяха оставени без гръб и без рамо в кампанията за местните избори и на места вмес…Nov 17 2019skafeto.com

loading...