нинова победа

Вчера се доказа, че БСП е модерна, лява, демократична партия. Това каза Корнелия Нинова в първото си изявление след безапелационната си победа в изборите за лидер, предава Епицентър.

БСП доказа, че е в удивителна кондиция, посочи развълнувана Нинова. Според нея вотът е показал одобрение за радикалната историческа промяна в БСП.

„Приключи прекият избор за председател на партията. Вчера тя беше изправена пред огромно предизвикателство за пръв път в 130-годишната си история да направим пряк избор на председател. Партията го посрещна с емоция, но и с разум и осъзната отговорност. Членовете доказаха, че БСП е най-демократичната, модерна, европейска, лява партия.

Вчера се доказа, че БСП е зряла с най-високо организирана и проведена кампания с институционална култура. Сама без професионална администрация, без заплащане, доброволно, направи показно как се правят избори. В над 1000 секции с участието на над 8000 души без никакви инциденти, без подправени протоколи, без опашки на хора с чували, чакащи за предаване на изборните книжа, с бързо приемане на бюлетините по график показахме много висока организационна и институционална култура. Поздравявам ви, другари, които освен в Централната комисия за прекия избор и по места, участвахте в организирането и провеждането на избора. Благодаря ви сърдечно“, каза още тя.

„Възхищавам ви се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интереси и зависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача, да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро. Благодаря ви, скъпи социалисти“, подчерта Нинова.

Всички внушения, че БСП е раздирана от противоречия, приключиха във вчерашния ден, подчерта тя.

„Това е най-яркото доказателство, че партията е консолидирана и единна. Всички внушения, че БСП е раздирана от противоречия, приключиха във вчерашния ден. Партията показа, че е в удивителна кондиция. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката в последните 4 години и е желание той да продължи по същия начин. Само да припомня какъв е той: чисти идеи, категоричност и последователност в отстояването им, отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна на модела на управление. Вотът вчера беше за това“, изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че нейният ангажимент е да продължи този курс.

На конгреса на 26 септември ще бъде избран нов НС, от тях ще предложа нови членове на ИБ, отговори Нинова на въпрос каква ще е политическото бъдеще на Кирил Добрев.
Дадох пример за позитивна кампания, срещу никого не казах лоша дума, подчерта Нинова за опонентите си.

Вчера социалистите направиха промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача да направим промяната в България необратима, поясни лидерът на БСП.

Кирил Добрев: Аз съм доволен от своите 8 000 гласа

Кирил Добрев, основният съперник за поста на Нинова, за когото гласуваха близо 15 процента от социалистите, коментира, че е доволен от резултата. Добрев поздрави Нинова и си пожела симпатизантите на левицата да бъдат толкова мотивирани и при гласуването на парламентарните избори:

„Вчерашният ден показа, че рухнаха няколко мита. Първият, че аз едва ли не съм кандидатът на ГЕРБ или кандидатът на ДПС, или кандидатът на вътрешната опозиция. Всичките близо 8 000 гласа са гласове по любов, затова да я има БСП, да бъде БСП на следващото поколение, на младите хора. Не съм очаквал някакви други различни резултати. Аз съм човек реалист, гледайки възрастовата граница в БСП, това са процентните съотношения и аз съм доволен от този резултат“.

На въпрос приема ли за честен вчерашния вътрешнопартиен избор, Добрев отговори: „Какво да ви кажа. Имам съмнения, той и Лукашенко го избраха със 80 процента, но има хора с различно мнение“.

След тези избори се развенча митът, че съм кандидат на ГЕРБ и на вътрешната опозиция.

Добрев добави, че кампанията му е била насочена към младото и активно поколение.

Попитан дали признава изборите за честни, той отговори, че това е работа на други органи в партията.

“Желая успех на Нинова. Нека вложи същите усилия за спечелване на парламентарните избори. Врагът не е в БСП, а в Министерски съвет”, каза още Добрев.

Красимир Янков: Нинова е удобна на Борисов

Според един от кандидатите на Столетницата – депутата Красимир Янков, изборът е опорочен, тъй като няма прието решение от Националния съвет за правила, по които той да се проведе.

„Този избор се провежда без правила. Има правила, приети от Корнелия Нинова, които не са приети от върховния орган на партията – Националния съвет. Комисията по същия начин – приети са само от Корнелия Нинова. Те затова такива бяха и изборите, затова и толкова много сигнали за нередности бяха подадени. Даже във ваше предаване или репортаж имаше как в район „Оборище“, където гласува, Нинова се обяснява на хората, че трябва да гласуват за Нинова“, заяви пред ТВ Европа Красимир Янков и подчерта, че БСП ще продължи да е разкъсвана от вътрешни скандали, ако Корнелия Нинова получи нов мандат начело на партията.

Според вътрешния устав на БСП новият председател ще бъде обявен след като изборните резултати бъдат приети от Националния съвет. За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

„Ако Корнелия Нинова остане председател на БСП, това очаква БСП – обвинения към съмишленици и членове на партията. Търсене на врага с партиен билет. В какво състояние е БСП – в критично, в криза. Нинова е много удобна на Борисов. Вие да сте забелязали от 2 месеца Нинова да е говорила нещо срещу него? Дума няма срещу него, а е опозиция. Моделът на внушение се приложи и в БСП. Председател и заместникът й се конкурираха и вдигаха активността. В момента, ако има 50%+, то е благодарение на заместника й Кирил Добрев“, обясни Янков.

На въпрос дали според него Нинова и Добрев са имали договорка да работят заедно против всички, той отговори: „Това е ясно. На цялата партия е ясно“.

Виж още:Нинова печели битката за БСП с над 81%81,5% от социалистите избраха на вътрешния избор Корнелия Нинова да оглави БСП за втори мандат. Това…Sep 13 2020skafeto.com


loading...