Нинова кабинет

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Лидерката на БСП Корнелия Нинова окончателно скъса с „Промяната“ и ДБ, гърми 24 часа. Тя обвини двете формации, че създават истерията около връщането на хартиената бюлетина, плашат народа с протести и контрапротести, отказват да гласуват важните за хората социални теми и са се самопровъзгласили за проевропейските партии на България, докато действат не като такива.

По-рано днес Кирил Петков бе категоричен – няма как да влязат в каквито и да е отношения със социалистите, ако те не ревизират гласуването си за връщане на хартиената бюлетина. Преди ден при Румен Радев соцлидерката заяви, че чака от ПП покана за разговор по втория мандат.

За заканата на ПП да не участва в преговори с БСП, Нинова призова „да ги поизчакаме, да видим какво ново ще измислят“. Кирил Петков веднъж вече им бил казал, че подобни изявления са крайни. „Да решат какво ще правят, ние сме последователни. Ако някой си сменя позициите по 3 пъти ден, според това на коя страна се е събудил, а не от националния интерес, ние сме ясни“, настоя лидерката на БСП. И посочи, че всичко зависи от ПП, БСП „не насилва никого и не се предлага на никого“. Според Нинова обаче така ще се знае кой ще провали възможността за редовен кабинет, спокойна зима – ПП и ДБ. „Те блокират и промяната на модела, срещу който се борят. Червената линия не са чекмеджетата, кюлчетата, дори реформата в съдебната система, а смесеното гласуване, което отговаря на исканията на бъларския народ“, псоочи тя.

Не е най-важното Изборния кодекс, по-важна се оказа коалицията на войната, да се отхвърлят Закона за помощи за децата, общото решение за бюджет за 2023 г., заяви Нинова.

Тя отхвърли ултиматума на Христо Иванов и се възмути от идеята му НС да гласува оттеглянето на закона. По правилник БСП няма как да се откаже преди второто четене. „Да слагаме ли червена линия, уважаеми демократи, да си отмените решението за оръжията, самолетите, за всички решения, които бяха взето 10 дни след започването на НС“, попита тя в отговор. За идеята на Бойко Борисов да се върне район „чужбина“ и по-малкото заявления за откриване на секции, тя посочи, че това са текстове на ГЕРБ и те могат да си ги оттеглят сами ако искат.

„Днес си позволиха да лепят етикети „статукво“ на партиите, които правят промени в ИК и да се гнусят от тази ситуация. Не се гнусят да гласуват със статуквото ГЕРБ и ДПС за оръжия за Украйна, договор за нови самолети. Значи не е проблем да поставят пред риск да ни въвличат във войната, но е статукво, когато БСП гласува с тях по други закони“, реагира остро Нинова на довчерашните си партньори от ПП и ДБ.

Не се чувстваме никаква коалиция на реванша. Предупредихме, че тук ще има плаващи мнозинства и политическа нестабилност. По една тема има едно мнозинство, по друга – друго, отговори тя на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който също даде брифинг по темата за пренаписания миналата нощ Изборен кодекс и пълното единомислие по него от страна на БСП, ДПС и ГЕРБ.

„Призоваваме всички да се успокоим и да взимаме разумни решения с разумни аргументи. Щеше да хубаво, ако с такъв плам спорехме за минималната заплата и детските надбавки“, заяви още Нинова по адрес на партньорите. И директно обвини, че начало на истеричния тон задали ДБ и ПП с декларацията си от по-рано. „Партиите, които си залепиха етикети за проевропейски и демократични, оспорват европейската демокрация. Ако питате нас, днешната новина е предложението на БСП парламентът да излезе с единна позиция за приемането ни в Шенген, декларация до всички държави“, опита да пренасочи вниманието от кодекса към други теми Нинова. И подчерта, че декларацията е била приета без гласовете на ПП и ДБ, „така назовалите се проевропейски партии“.

Обвини „Промяната“ и че по тяхно предложение е отпаднало гледането на закона за семейни помощи на деца в социалната комисия. Великата социална програма, предложения за подкрепа на деца, всичко това се самоопроверга с това гласуване, заяви соцлидерката.

Попита двете формации като са европейските партии, къде в Европа се гласува с машини. В БСП са шокирани от думите на Христо Иванов, че новите самолети са частно решение. „Какво означава това? В парламента коалиция на войната е частно решение, а Изборният кодекс бил общо световен?, попита Нинова.

Още за Политическата криза