новите изборни правила

Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април, в Държавен вестник, съобщава БНР.

Указът е с днешна дата, а извънредният брой на Държавен вестник излиза утре, 1 май. Обнародването на новите изборни правила се случват само часове, след като те бяха гласувани от народните представители на заседание, продължило до полунощ.

Депутатите решиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори.

Друго прието решение беше, че ще се гласува изцяло машинно в големите секции с над 300 избиратели. Машинен вот ще има и в чужбина, като условията са същите – секцията да е разкрита с над 300 заявления или на последните избори в нея да са гласували над 300 избиратели.

При отчитането на гласовете и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение.

Отпада обаче вариантът за гласуване по пощата в чужбина. Няма да има и избирателен район „Чужбина“, тъй като не беше приета методиката, по която ще става самото райониране.

Съставът на Централната избирателна комисия се намалява на 15 души, като председателят, заместник-председател и секретарят ще се предлагат от партиите. Целият състав на ЦИК обаче ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава.

loading...