новия съвет

Задачата на новия Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Това заяви на брифинг председателят на Съвета към Министерския съвет проф. Коста Костов.

„Обществото очаква истината от нас. Тя е една – държавата прави всичко необходимо, за да се справи епидемията, но здравната ни система няма необходимия ресурс, за да се справи с нея. Ако не се придържаме към, стриктните епидемиологични мерки и не се вслушваме в разума, няма да се справим”, заяви той.

„Екипът е създаден от известни специалисти. Приехме това предизвикателство заради всички нас, заради нашите семейства. Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Влизаме с имената си и искаме да ги оставим чисти на изхода. Съдбата на всеки гражданин зависи от тази на другия, на ближния. Тази епидемия ни дава възможност да открием онова, което сме загубили по пътя – нашата човешка общност”, посочи проф. Костов.

Пред медиите ръководителят на Съвета представи специалистите, които влизат в екипа му. Това са: проф. Радка Аргирова; проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика; проф. Савелина Поповска, патолог, адвокат д-р Мария Петрова; д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър; доц. Атанас Мънгъров, инфекционист и педиатър; доц. Васил Велчев, кардиолог; доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар; проф. Георги Момеков, фармаколог; д-р Валентин Павлов, зам.-председател на БЗС; проф. Николай Младенов; доц. Росен Калпачки, невролог; д-р Александър Симидчиев, пулмолог; Константин Вълков.

„Целта ни е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение и превенция на коронавируса. Надявам се работата ни да бъде в помощ на правителството да взима най-правилните решения. Искаме да помогнем на хората да се чувстват по-сигурни и по-добре информирани за заболяването чрез предоставянето на адекватна информация“, каза още проф. Костов и уточни, че Медицинският съвет ще дава по две пресконференции седмично.

В момента не знаем къде сме и реално колко са заразените. Това заяви доц. Атанас Мангъров по време на брифинг на новия Медицинския съвет към правителството.

„Виждате, че например в Южна Корея са направили 190 000 теста в момента, а в Германия се правят по 200 000 теста дневно. Това няма как да са от нашите бавни тестове. Нашите са за потвърждаване на вече установена инфекция“, обясни експертът.

„Всъщност независимо от мнението на кризисния щаб, ние трябва да положим усилие това тяхно мнение да бъде променено и тези тестове да започнат да се използват и то на широка нога, защото без тях се лишаваме от едно много важно диагностично средство“, смята Мангъров.

„Не сме в състояние нито да установим кои са контактните, нито да направим едно епидемиологично проучване, което да ни даде информация за това какво можем да очакваме“, заяви доцентът.

Той обясни, че когато човек се зарази с коронавирус през първите 4-5 дни той може да заразява, но без да знае, че има COVID-19, защото няма клиничните симптоми. “ През тези дни вирусът може да бъде хванат, но това, което е интересното, е какво се случва с контактните на един такъв болен. Тези, с които той си е общувал, преди да е установен, че е положителен, са два вида“, заяви експертът.

Първите са такива, които са заразили него, но вече не отделят вируса в околната среда.

По думите на Мангъров от имунохистохимичен тест може да се установи дали човек е карал коронавирус. „Ако има G антитела, то той е карал отдавна заболяването, ако пък те са М, то той е имал наскоро такава инфекция. Ако това не се направи, тоя човек се вкарва в графата отрицателен, което се случва масово. Затова за значителна част на контактните на хора с коронавирус, не се установява нищо“, каза той.

Втората група контактни са тези, които нашият човек е заразил. В такъв случай, ако той ги е заразил сравнително скоро, защото той е отделял вируса 4-5 дни, в такъв случай тези болни няма да отделят вирус в околната среда все още – ние няма да ги хванем с нито един от двата теста“, каза той.

„Тази втора група контактни, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще остават неоткрити“, каза той.

Проф. Коста Костов заяви, че не иска да се противопоставя на Националния оперативен щаб, а да е единен с него. Думите му са във връзка с изказването на доц. Мангъров, че трябвало да променя становището на хората там относно бързите тестове.

Виж още:Само един нов случай, но Мутафчийски предупреди: Трендът се покачваРегистриран е още един случай на коронавирус в София, с което вече има 202 заболели, съобщи шефът на…Mar 24 2020skafeto.com

loading...