нови електробуси в София

Чисто нови електробуси в София ще возят столичани при услугата „обществен транспорт при поискване“. Електрическите минибуси са специално пригодени за предвижване в кварталите. Целта е градския транспорт да стане по-предпочитан от софиянци, като прави връзката им от кварталите до основните пътни артерии в града по-бърза.

„Освен че са изцяло ново поколение, изцяло на електрическа енергия, ще бъдат зареждани на бързо зарядни станции на столичния електротранспорт, автобусите са пригодени за движение в кварталните улици“, обясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той присъства на старта на инициативата 22 септември – ден без автомобили, заедно със заместник-кмета по транспорт Кристиан Кръстев и заместник-посланичката на Дания Бригит Сара Кондруп-Палмквист.

Електробусите са 20-местни, с дължина до 6 метра. Разполагат и с рампа за колички, която е с грапава повърхност и издържа до 350 кг.

Цената на услугата ще е 2,20 лева – с билет „60 плюс“ от новата тарифна политика. Той ще позволява прекачвания в рамките на 60 минути.

„Идеята е чрез едно интерактивно мобилно приложение, което скоро ще можете да свалите чрез съответните магазини за приложения, да можете да заявите транспорт до дома си и да го използвате.

След тестовия период и проучване на потребностите, услугата ще заработи в началото на следващата година, като тя ще бъде изключително достъпна и това е поредната мярка за по-екологичен транспорт“, обясни Георгиев.

„Идеята е да направим маршрути, които са възможно най-близко до домовете на хората и чрез заявката, която те подават, да могат да достигнат до градската железница, метролиния 3, трамваите 5 и 7, както и до всички останали основни пътни артерии, където имаме градски транспорт като например обръщалото на „Тодор Каблешков“, разказа Кръстев.

Това е една от мерките на Столичната община за по-екологичен и по-удобен градски транспорт.

В следващите няколко месеца предстои да се проведат тестове в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Запад“ и „Бъкстон“ с първите пет електрически минибуса, за да могат гражданите да заявят своите маршрути. Предстоят и обсъждания.


loading...