Оградата по границата с Турция

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Оградата“ по границата с Турция, всъщност, е одобрена като временно препятстващо съоръжение, направено без документи за строеж и без издадено решение за строеж от страна на МРРБ или Министерство на отбраната. Това заяви в пред БНТ министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

За подобен тип съоръжения не се изисква разрешение за строеж, не се издава и разрешение за ползване. Това означава, че така наречената ограда е изградена така, че да не подлежи на контрол от страна на нито едно министерство, стана ясно от думите му.

„Има проекти за съоръжението, но те са следени единствено от областните управители, които нямат никакъв административен капацитет за строителство. Нито МРРБ, нито МО не са издали решение за строеж и в един момент обектът е бил буквално прехвърлен на областните управители да се занимават с това съоръжение. Оттук нататък предстои да бъде ясно какво е било заданието, дали е изпълнен добре проектът, защото не е ясно дали е изпълнен. Много пъти съм казвал – каквото си поръчаме, това получаваме. В случая май не сме си поръчали това, а сме си поръчали нещо повече“, заяви Шишков.

Той разкритикува бившите управляващи, изградили преградното съоръжение, че не са довършили втория етап от първоначалния замисъл.

„Изграждането на това съоръжение е било неизбежно като необходимост. Въпросът е защо с него не са се занимавали министрите – на вътрешните работи, на отбраната или на регионалното развитие и благоустройството. Ще ви дам пример – с интерконектора, ако се занимаваха областните управители – те много помогнаха, но нямаше да успеят да го въведат в експлоатация. Същото е и с оградата“, заяви Шишков.

Границата трябва да се охранява с оръжие, каза бившият вицепремиер Красимир Каракачанов по-рано пак пред БНТ.

„Грешката е в така наречения български политически елит, който не успя да намери кураж да формира държавна политика по темата мигранти. Българските политици не мога да вземат такова решение, защото ги е страх, че ще им скочат правозащитни организации, Брюксел и една камара посолства. България е длъжна да си защитава границата, ако иска това нашествие, което виждаме от години, да спре да продължава“, каза още той и определи като глупости твърденията, че оградата е причина за трагедията и заяви, че тя трябва да се поддържа, като подчерта, че батериите на термокамерите не са сменяни от година и половина.

„Заместник-шефът на полицейския синдикат – полицаите се изпращат там като нещо временно. Командировани са за седмица-две, месец, не са оборудвани пълноценно, не са въоръжени добре, не са облечени добре. Това не е временен проблем“, заяви Каракачанов пред БНТ.

Посочи, че като министър е изпращал специалните части на границата, тъй като те са най-добре оборудвани и подготвени за този терен. На въпрос възможно ли е командирът да не ги допуска до границата, Каракачанов отговори: „В армията има заповед, която се издава от министъра на отбраната и тя се изпълнява. Не може един командир, който и да е той, да не иска. Най-вероятно заповедта е не специалните сили, а другите формирования да изпълняват тези задължения“.

Още от България