Снимка: haskovo.live

Отговорността по поддръжката на преградното съоръжение с Турция ще бъде прехвърлена от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас към „Гранична полиция“. Това потвърди от трибуната на Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Самата ограда има нужда от спешен ремонт на няколко места, съобщи шефът на силовото ведомство. Заради спешността от възстановяване на оградата би било противопоказно да се прави обществена поръчка, защото би има сериозно забавяне заради бюрократичните процедури.

От няколко дни има известно намаляване на мигрантския натиск по южната ни граница. За последното денонощие 200 мигранти не са били допуснати на българска територия, а 10-15 били заловени вече влезли в страната, отчете Рашков.

Освен на „зелена граница“ имало и немалко опити за нелегално влизане у нас и през официалните КПП-та. Така например заради големите опашки по граничните пунктове и сериозния тежкотоварен трафик, както и сезонния такъв на турски гастарбайтери към Западна Европа, имало случаи на нелегално влизащи, криещи се в превозни средства.

Към момента България е приела и дала убежище на 15 афганистанци – сред тях на човек, служил дълги години в посолството ни в Кабул и семейството му. Още една подобна група граждани на близкоизточната страна ще бъдат приети у нас, в момента те се намират в Мадрид, съобщи още МВР шефът.

Запитан от депутата от ДПС Ахмед Ахмедов къде ще са настанени полицаите, командировани на границата, какъвто въпрос бе поставен преди няколко седмици, служебният вътрешен министър отговори с шега: „Каквото съм обещал, съм го изпълнил, не съм политик. Имаме нужда от парламентарен контрол, той ни коригира“.

Рашков каза, че ползват хотели, които се намират наблизо до границата. Плаща се по 30 лв. за нощувка със закуска, уточни той.

„Онзи който направи оградата и неговия хотел – „Козирог“ се казва хотела, и там имаме настанени командировани полицаи, нямаме друга опция“, каза Рашков без да назовава името на бившия вицепремиер Валери Симеонов, който се спряга за собственик на този хотел.

По думите на вътрешния министър за каналите за трафик на хора сега мигрантите контактуват с чуждите граждани, намерили статут в нашата страна. Той призна, че това затруднява нашите служби. Разследват се по-малко от 200 души, свързани с трафика.

Последва въпрос от депутата Арман Бабикян, който направи паралел между България и Афганистан със смяната на властта. „След като властта се е сменила, вероятно е и контролът над каналите да се смени“, каза Бабикян. В отговор Рашков каза, че един от каналите преминава през България и нашите служби работят добре. За противодействие на трафика на наркотици службите ни работят добре, повтори служебният вътрешен министър.

За състоянието на службите ни Рашков каза, че тече проверка в Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) . Вярно, че е разбит служебен автомобил на шефа на тази агенция и са откраднати документи, това е публична информация вече. Странно е защо не е взето никакво отношение, заяви Рашков в отговор на въпрос на депутата от коалиция „Демократична България“ Атанас Атанасов за ситуацията в ДАТО.

Вижте още:
„Гранична полиция“ спряла 480 опита за нелегално влизане в страната за два дниНад 480 опита за нелегално преминаване на границата ни от мигранти са предотвратили от „Гранична пол…Aug 31 2021skafeto.com


loading...