одобрено лекарство срещу COVID-19

Кабинетът ще гласува днес отпускане на 5 милиона лева за купуването на единственото одобрено лекарство в света срещу COVID-19 – Ремдесивир.

Вчера премиерът Бойко Борисов уточни, че правителството ще подсигури нужните запаси, за да гарантира, че ще има достатъчни количества от медикамента, който не лекува, но е признат като най-ефикасен при коронавирус.

Миналата седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че досега са били разпределени в болниците в страната около 3000 флакона и за октомври месец има заявка към ЕК за още 2500, като цената на един флакон е около 700 лева.

Засега Ремдесивир е единственото одобрено лекарство в света срещу Ковид, като има данни, че скъсява периода на възстановяване на пациентите и понижава риск от смърт.

„Ремдесивир“ беше използвано и при лечението на редица управници и личности от световния обществен живот, сред които американския президент Доналд Тръмп, който преди две седмици даде положителен тест за коронавирус.

„Ремдесивир“ е широкоспектърно антивирусно лекарство, разработено от биофармацевтичната компания Gilead Sciences. Прилага се чрез инжектиране във вена. То се тества като лечение за COVID-19 от няколко месеца и е разрешено за спешна употреба в САЩ, Индия, Сингапур, Япония, Европейския съюз и Австралия за хора с тежки симптоми . Обединеното кралство го одобри през май 2020 г. Лекарството доказано може да съкрати времето, необходимо за възстановяване от болестта.
САЩ изкупуват единственото одобрено лекарство срещу COVID-19САЩ изкупи почти всички световни запаси от ключовия в борбата с COVID-19 ремдесивир (remdesivir), пр…Jul 1 2020skafeto.com

loading...