олио цената

За драстично поскъпване на слънчогледа и олиото предупредиха фермери. За първи път цената на черното семе за новата реколта тръгва от последната такава за миналия сезон, пише Монитор.

Тази година тон слънчоглед стъпи на 900 лв., с колкото се затвори предишният сезон и тепърва ще се качва нагоре. Това коментира Наталия Петровска, директор на Института по царевицата в Кнежа.

В момента в района жънат слънчогледа и заради сушата добивите са около 360 кг от дка, което е отлична реколта с оглед климатичния стрес, каза Петровска. Тя обясни, че засега няма да продават, защото очакват драстично поскъпване.

Ишлеме

Нагоре се очаква да хвърчат всички зърнени култури. От института са поискали маслобойна на ишлеме да им преработи известни количества слънчоглед на олио. За това, че суровината е наша и оставяме кюспето на фабриката, литър олио ни излиза 2,80 лв. в момента, каза тя. Като от 3 кг слънчоглед се добива 1 л мазнина. Представям си с каква цена ще влезе в магазина, допълни шефът на института.

Фуражи

Всички колеги са в очакване цените на фуражите да тръгнат нагоре. Не е случайно, че в големите търговски вериги от типа склад, рафтовете на храните са празни, сподели тя личен опит. В района на Кнежа птицеферми дори отказват да продават пилета в момента, защото чакат новите цени от следващия месец. На тяхна база ще калкулират и цените на месото, обясни Петровска.

Торове

Цените на торове също пълзят нагоре, споделят зърнопроизводители. Никой не обяснява защо, но е факт. Петровска добави, че тази година за института себестойността на произведената продукция е било по-ниска, защото са използвали безоранната технология „Но тил“. Използвахме около две трети по-малко торове, но не можем да си позволим да си купим засега необходимата техника, каза Петровска. В Института по царевицата в Кнежа на полетата се отглеждат основно хибридна царевица, а слънчоглед и житни за сеитбооборот.

Франция

На точно обратната позиция по отношение на цените на слънчоглед и олио е Владимир Иванов, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той заяви, че няма абсолютно никаква причина да се покачва цената на олиото, напротив ще става по-евтино. В момента най-големият производител на слънчоглед в Европа – Франция, отчита свръхпроизводство на черно семе, което неминуемо ще започне да сваля цената му.

Истината е, че крайният потребител няма веднага да започне да купува евтино олио, каза Иванов. Причината е, че на пазара ще се продадат миналогодишните количества със скъпа мазнина. Прогнозите спадът да започне са около Нова година и вероятно ще е необходима една година, за да стигне обичайните си преди повишението цени.

Египет

Жътвата на слънчогледа и царевицата в България се ускорява, но продължава да изостава значително спрямо 2020 г., коментира Владимир Иванов. Средните добиви в момента се подобряват на годишна и седмична база, но земеделците се въздържат да продават, защото вероятно чакат по-добри цени. Миналата година имаше огромно търсене на олио от Египет заради високата цена на палмовата мазнина. Сега е обратно, имаме добра реколта на слънчоглед и ниска цена на палмовата мазнина, което конкурира слънчогледа.

Владимир Иванов: Правителството може да контролира износа на зърно

Зърненият баланс подлежи на контрол от правителството. Не може да наложи мораториум на износа, но може да контролира. Така коментира изявлението на служебния министър Христо Бозуков за това, че не може да наложи мораториум на експорта на зърно и така да лиши фермерите от печалба при толкова добра година Владимир Иванов от ДКСБТ.

При рекордна реколта от 7 млн. т пшеница е абсурдно да позволим да рухне пазарът, както това стана през 1995 г. Тогава пшеницата беше изнесена, защото министърът на земеделието не упражни необходимия контрол, каза Иванов. За да се защити хранителната сигурност на страната, трябва да се изчисли каква е реколтата, колко е прибрана, какво може да се отдели за износ, нещо, което се прави във всяка една страна, особено в САЩ, каза Иванов. Според него тазгодишните национални добиви от слънчоглед ще възлязат на около 2 млн. т.


loading...