слънчогледово олио

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Производители на олио прогнозират увеличение на цената му през следващите седмици. Държавата отчита задържане и очаква понижение на стойностите. В магазинната мрежа бутилка от 1 л олио струва от 3,5 до 5 лв.

Производителите прогнозират, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лв., съобщава bTV. Част от причините се крият в миналогодишната реколта.

„Основните фактори са следните – миналогодишната реколта беше лоша, което доведе до намаляване на слънчоглед, не само в България, а и по света. Сега има голямо търсене, което доведе до голямо поскъпване на настоящата. Увеличени са и всички други производствени разходи“, обяснява Георги Веселинов, производител на олио.

Повишение има за последната година и от не е малко, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Скокът сега е 43% спрямо същия период на миналата година. Рекордът бил преди месец – повишението било над 52%, но стойностите сега са задържани. Очаква се поевтиняване, според държавата.

„Заради напрежението с енергийните ресурси ще се наблюдава задържане на цената и докато се събере цялата реколта, докато се изкупи старата реколта – ще видим задържане на цената, след това започва понижаване. Нито един фактор от формиращите цената не показва, че можем да отидем към възходящ тренд“, посочи Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

И производители, и държавата са категорични, че реколтата сега е добра и без олио в магазините няма да останем.

Виж още:Рекордно поскъпване: Цените на храните скачатЦеновите рекорди по тържищата продължават вече десета поредна седмица, толкова дълго време на непрек…Sep 27 2021skafeto.com

Нов удар! И билетите за влак ще поскъпнат заради шоковите цени на токаЗадава се нов удар по джоба на българина заради шоковите цени на електроенергията. Предприятията за …Sep 23 2021skafeto.com

Цените на стоки и услуги скачат главоломноЦените на стоки и услуги тръгват нагоре заради непрекъснатото поскъпване на природния газ, а от там …Sep 23 2021skafeto.com