Омар Аднан

Сирецът Омар Мохамед Аднан, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата с двама загинали полицаи в Бургас, е пълнолетен, а не 15-годишен. Това обявиха на съвместен брифинг в учебната база на прокуратурата в „Цигов чарк“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор на Бургас – Георги Чинев, след края на Национално съвещание на апелативните и окръжни прокуратури от страната.

След съдействие на партньорски служби в Турция и Сирия и медицински експертизи е установено, че Омар Аднан е роден през 2004 г., а не както той твърди – през 2007, предава Дир.бг.

Сийка Милева посочи, че този факт е от особена важност за размера на наказанието, тъй като за подобно деяние при непълнолетни законът предвижда от три до десет години затвор, а за пълнолетни граждани наказанието е от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ или доживотен затвор.

Сириецът е обвиняем за това, че на 25 август е предизвикал пътнотранспортно произшествие в Бургас с управлявания от него автобус, който блъска полицейска кола и умишлено причинил смъртта на двама полицейски служители на Областната дирекция на МВР. В автобуса са пътували 48 чужденци без валидни документи.

Данните за възрастта на Омар Мохамад Али Абдан са доказани и от тройна съдебна експертиза. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите.

От прокуратурата подчертаха, че още със започването на разследването са се усъмнили в твърдението му, че е 15-годишен, имайки предвид външния му вид и гъстата му брада. Това е довело до назнавачането на експертизи и ползване на партньорски служби за доказване на истинската му възраст.

Направените рентгенови снимки на констната му система показват доказват, че е пълнолетен. Уменията му като шофьор на автобус също не са като за 15-годишен. По този повод от прокуратурата съобщиха, че докато Омар е карал автобуса, си е правил и селфи с телефона.

От държавното обвинение заявиха още, че в хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Предстоят последните експертизи и делото по този случай ще влезе в съда с обвинителен акт, каза Сийка Милева.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев уточни, че по случая са разпитани около 50 свидетели, изискана е информация от мобилните оператори, направени са технически и видеотехнически експертизи.

По повод проведеното национално съвещание на прокуратурите Сийка Милева посочи, че на него са обсъдени противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите, корупцията и засиления мигрантски натиск. Коментирани са и негативните , по думите на Милева, последици от закриването на специализираните структури на прокуратурата. На съвещанието е отчетен сериозен ръст на престъпността, както и на пътнотранспортните произшествия. Апелираме за взаимодействие между институциите за справяне с нарастващата престъпност в страната, каза още говорителят на Главния прокурор.

Виж още:Трагедията в Бургас: Можеше ли да бъде спрян автобусът убиец?Можело ли е да бъде спрян с технически средства автобусът, убиец на двама полицаи, още преди да стиг…Aug 25 2022skafeto.com

Трагедията в Бургас: Това е убийство! Смразяващи кадри от момента на фаталния удар (ВИДЕО)Ексклузивни кадри от момента на сблъсъка между патрулката и автобуса с мигранти в Бургас бяха разпро…Aug 25 2022skafeto.com

Бивш шеф в ДАНС за трагедията в Бургас: Лясковец малко ли ви беше, некадърници?Бивш шеф на отдела за специални операции в ДАНС Велин Хаджолов публикува остър коментар срещу ръково…Aug 27 2022skafeto.com


loading...