Омикрон

Имаме данни, че „Омикрон“ вече е в страната, обяви проф. Радка Аргирова пред bTV. Тя обясни, че има съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант.

Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, във втора лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на „Омикрон“.

„Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина“, каза още Аргирова.

Тя уточни, че всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести, но това вероятно ще се случи до дни.

Според Аргирова настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата, но тяхното спазване трябва да се контролира.

Относно ваксинацията, съветникът на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

„Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление“, каза Аргирова.

По думите ѝ предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство.

„Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа“, каза Аргирова.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

„Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в COVID гетото на Европа“, каза отново Аргирова. Тя използва за втори път словосъчетанието „COVID гето“, след като миналата седмица го направи публично и пред премиера Кирил Петков.

Относно високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза.

Виж още:Каква защита осигурява бустерната доза срещу Омикрон?Бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон накара много страни да разчитат на …Dec 26 2021skafeto.com

Господарят на мрачната вест Витанов: Стягайте се, когато Омикрон и Делта се застъпят„Омикронът с голяма вероятност вече е в страната. Този вариант на вируса няма да може да стане домин…Dec 23 2021skafeto.com


loading...