онлайн наркотиците

Създава се нов координационен механизъм, който да бори организираната престъпност и вноса на наркотици, като фокус ще са големите вносители и разпространители на наркотични вещества. Това обяви в началото на редовното заседание на Министерски съвет премиерът Николай Денков.

„Темата е болезнена, темата е важна, засяга изключително много хора. И, за съжаление, в последните години особен успех в борбата срещу разпространението на наркотици не можем да отбележим. Имаме и нов повод да повдигнем въпроса – това е разпространението на нов синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен, отколкото е хероинът. Който се разпространява чрез смесване с други наркотици и вече се е появил в България, след като първо имаше разпространение в САЩ и Западна Европа. Затова обсъдихме с министъра на вътрешните работи и от тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чиито фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотици, така че да се опитаме да се преборим с този огромен проблем. Фокусът ще бъде върху големите вносители и разпространители“, заяви министър-председателят.

Идеята на въпросния механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, като основната координация ще се извършва от МВР, ГДБОП, Гранична полиция, но и Агенция „Митници“, Министерството на образованието, на здравеопазването, както и Министерството на електронното управление. „Тъй като голям процент от разпространението, се реализира през онлайн търговията“, отбеляза Денков.

Ще бъде поканено за партньор и Националното сдружение на общините в Република България.

Премиерът похвали специално МВР за отбелязани наскоро успехи в борбата с нелегалната миграция и организираната престъпност.

„Само за последното денонощие са спрени 805 човека, опитали се да минат през границата ни с Турция. И за същите 24 часа около 105 човека са били задържани на територията на страната. Специално поздравявам министерството“, подчерта Николай Денков.


loading...