опасни турски десерти

Това е една история, която показва колко подвеждаща може да е социалната мрежа. Млада майка сигнализира за опасни турски десерти, които съдържат хапчета с неизвестно съдържание. „Турски десертчета с хапченца, които водят до парализа!“, написа родителка и качи клипче от което се вижда, че във вътрешността на кексчетата има малки бели хапчета, пише сайтът Lupa.bg.

Жената не споделя повече подробности и дали е изследвала хапчетата. Експерти заявиха, че най-вероятно хапчетата са нискокалоричен подсладител, който често може да се срещне заедно с аспартам.

Голяма част от храните, които хората консумират ежедневно, са подсладени с изкуствени подсладители. Един от най-често използваните подлсадители е ацесулфам К, познат още като Е950. Ацесулфам К е одобрен като заместител на захарта. Разрешен е за употреба в различни храни, дъвки, прахчета за моментални напитки и редица други. Ацесулфам К може да предизвика тумори на белите дробове, млечните жлези, някои редки новообразувания, като например в тимусната жлеза, а също и левкемия. Проведените експерименти с ацетоацетамид, разпаден продукт на ацесулфама, показват, че той предизвиква бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза в плъхове.

Ние от Skafeto.com, като любители на сладкото обаче, се заровихме и историята започна да придобива неочакван обрат!

Оказва се, че клипчето, което показва десертите всъщност се разпространява в Америка и по-конкретно в САЩ и Мексико по WhatsApp. Така стигаме до турският уеб сайт за проверка на факти Teyit. Журналистите от там провеждат задълбочено разследване на бързоразпространяващите се кадри, проследявайки пътя му до оригинално видео, публикувано в YouTube на 28 октомври:

От Teyit стигат до извода, че най-вероятно кадрите с определените като „опасни турски десерти“ са заснети в района на Кюрдистан в Северен Ирак, тъй като езикът, който се чува към края на клипа, е сорани, кюрдски диалект и защото марката пиле, което се вижда в хладилника на заден план („Като Piliç“) се продава широко в този регион.

Говорител на турската компания Sölen, която произвежда кокосовия десерт Luppo, потвърди, че този конкретен продукт се продава само в Ирак. Това опровергава твърдението, съдържащо се в широко разпространеното предупредително съобщение, че закуската е „Произведена в Турция и изнесена в САЩ и Израел.“ Произвежда се в Турция, но се продава само в Ирак. Тоест не би трябвало да ги има и у нас.

Журналистите, базирани в региона, заявяват за Teyit, че цялата афера, вероятно може да бъде част от политически мотивирани усилия за дискредитиране на популярни турски марки като част от продължаващото кюрдско-турско напрежение.

ВНИМАНИЕ: Опасни турски десерти или как се разпространява дезинформация! (Видео) ВНИМАНИЕ: Опасни турски десерти или как се разпространява дезинформация! (Видео)

Teyit правилно отбеляза, че повърхността на шоколада, показана във видеото, показва признаци на пробиване. Въпреки че не е окончателно доказателство, това би било в съответствие с това, че някой може да е отворил десерта, да постави „таблетките“, като ги избута към вътрешността и след това преопакова отново.

От своя страна компанията производител Солен категорично отхвърля автентичността на видеото. Говорителят на турската фирма заявява, че компанията вече се стреми да заведе съдебен иск срещу отговорните лица.

Sölen предоставя множество документи, показващи сертификатите за безопасност на заводаите, в които се произвеждат продуктите на компанията, включително Luppo тези „опасни турски десерти“. Тези проверки са извършени от швейцарската компания SGS.

Най-важното е, че говорителят изтъква също, че сред няколкото филтриращи системи, използвани за производството и обработката на тестото, сметаната, шоколада и компонентите за пълнене на различните Luppo, е тази, която блокира всяка частица с височина или ширина, по-голяма от 0,7 милиметра.

„Таблетите“, показани във видео кадрите, очевидно са по-големи от тези измерения и затова не биха могли да бъдат добавени по време на производствения процес. Говорителят отбеляза също, че поточната линия е изцяло автоматизирана, което означава, че компонентите на всяка закуска са „недокоснати от човешки ръце“, докато всеки продукт вече не е в опаковката си.

В заключение – не е лошо да се проверява информацията, която се публикува като новина с гръмко заглавие… 😉

Вижте още:

Специалист по хранителни отравяния твърдо отказва да яде тези 6 нещаБил Марлър е адвокат, специализирал се по водене на дела, свързани с хранителни отравяния. За повече…Jun 29 2019skafeto.com

Не купувайте, ако прочетете това на етикета (СПИСЪК за опасни продукти, Е-та и още)Антибиотици в млякото, салмонела в месо и риба, сладолед с Ешерихия коли … Какво още можете да нам…May 31 2018skafeto.com

loading...