организация за ваксините

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Столичната Регионална здравна инспекция е създала организация за раздаването на ваксините на личните лекари. Това е категорична д-р Ирина Гайтаневска, началник на отдел „Епидемиология и контрол на заразните болести“ в РЗИ.

Във вторник бяха разпространени кадри как лични лекари от София се сбиват с охраната на РЗИ, а до напрежението се стигнало след дълго чакане на опашка за ваксини. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението.

По думите на д-р Гайтаневска график и коридори за раздаването има, но много лични лекари не го спазвали и ходели по 3-4 часа по-рано.

„Столичната РЗИ от началото на раздаването на ваксините е създало организация и ред. Когато разберем, че ще има доставка на ваксини, се изготвя специален график, часови интервали и коридори“, заяви Гайтаневска пред NOVA.

Тя обясни, че има строго разпределен часови интервал, в който се раздават ваксините.

„Лекарите идват 3 часа преди да дойде ваксината, как да им дадем ваксина, която не е дошла“, заяви Гайтаневска.

Освен това обясни, че потоците за личните лекари и потоците за медицинските специалисти са разделени.

Близо 900 са личните лекари и кабинетите в медицинските центрове в София, в които в момента се извършват имунизации.

В същото време пред bTV д-р Зоя Ставрева обвини ръководството на СРЗИ за това, че не е създала ред.

„Чакахме в продължение на два часа и половина най-малко, след като сутринта бяха върнати всички лични лекари, за да се дадат ваксини на центрове и болници. От 13 ч. до 16ч. беше определено за личните лекари да чакат за втори игли за ваксини“, обясни д-р Ставрева.

„Към 15 ч. дойде кола на Военна болница с двама служители и тръгна с чантите да взема ваксини. Този път аз застанах пред вратата и казах, че няма да ги допусна да вземат ваксини. Не аз се бих, а служителката от охраната започна да ме блъска и да ме напада и да казва, че тя посочва кой ще влезе. Пострадах, имам драскотини. Взела съм си документ от Съдебна медицина“, разказа лекарката.

След 17 ч. тя успява да вземе два флакона от ваксината на „Пфайзер“ за втора игла на цената на много продължително чакане.

Д-р Ваня Божилова става свидетел на грозната сцена.

„Търпението ни преля заради липсата на организация от Столичната здравна инспекция. През всичките тези месеци, през които се предоставят ваксини, независимо на кого, имаме много въпроси. По кой начин излезе Районната здравна инспекция със становище по този конфликт, че общопрактикуващи лекари са били охраната на Районната здравна инспекция, след като никой от тях не слезе да се запознае със ситуацията? Няма как общопрактикуващите лекари да направят организация на Столичната здравна инспекция, която е държавен орган“, заяви д-р Божилова.

По думите й, още от февруари има проблеми при раздаването на флаконите.
„Качваме се на петия етаж в тъмен, задушен коридор, където пишем на мръсни кашони“, посочи още д-р Божилова и добави, че има се отпускат по един-два флакона.
„По кой начин се отпуска голямо количество на така наречените ваксинационни центрове?“, попита тя.

Виж още:Случи се! Лични лекари се сбиха за ваксини, намеси се полиция (ВИДЕО)Лични лекари от София се сбиха с охраната на столичната РЗИ. До напрежението се е стигнало след дълг…Apr 27 2021skafeto.com

Д-р Георги Миндов: Вече трябва да се бием за ваксиниЦелият административен хаос е от едни опашки, едно чакане, унижението премина във физическа саморазп…Apr 27 2021skafeto.com