остават в парламента

Няколко майки на деца с увреждания, сред които Вера Иванова от „Системата ни убива“, придружавани от лидера на „Изправи се.бг“ Мая Манолова и Никола Вапцаров, заплашиха, че категорично остават в парламента до оставка на правителството на Бойко Борисов, предава Дир.бг.

Около 14 часа те влязоха в сградата на бившия Партиен дом и обявиха, че няма да излязат, поискаха оставка на правителството, а след тях председателят на НС Цвета Караянчева даде брифинг, в който каза, че няма да допусне провокации.

Въпреки заканата, събралите се са категорични, че остават в деловодството на парламента.

„Как ще напуснем – означава, че сме се примирили и че предаваме децата си“, каза Вера Иванова. Тя изброи още няколко човека, присъединили се към тях, и призова всички граждани, които ги подкрепят, да дойдат пред сградата на бившия Партиен дом.

Протестиращите имат декларация, в която искат 240-те депутати да подпишат, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато. Караянчева уточни, че в писмото си до нея майките са дали срок от 16 до 18 септември и никъде не казват „днес и сега“.

Декларация да си подаде оставката е изпратена и на премиера Борисов.

Демонстрантите получиха подкрепа от депутатите от БСП, които обещаха да обсъдят декларацията на майките на заседание на ПГ.

„Вече не сме на улицата, вече сме тук. Докато не се научат лицемерните политици, че трябва да защитават хората, ще останем“, каза още Вера Иванова.

Заедно с тях е и дете в количка с детска церебрална парализа.

Виж още:Караянчева се наежи срещу протестиращите: Аз не позволявам провокацииНяма да позволя провокации в Народното събрание или да се повтори случая с барикадираните медицински…Sep 16 2020skafeto.com

Системата ни убива се барикадираха в Парламента (НА ЖИВО)Протестиращи успяха да влязат в сградата на бившия Партиен дом, където депутатите заседават и отказв…Sep 16 2020skafeto.com

loading...