оставка архитект

Започнатата през 2018 г. процедура за премахване на злополучния павилион, свързан с нелепата смърт от токов удар на 16-годишния Людмил, е била спряна след намеса на болницата. Преписката е била върната от направление „Архитектура и градоустройство“ с правно основание получено писмо от директора на болницата павилионите да останат. Досега от голямата община твърдяха друго – че преписката е върната заради пропуски и липса на информация за сключения договор за наем на обекта. Според тях от районната администрация не е следвало да изискват допълнителна информация от областната управа и от болницата, а директно да преминат към премахване. Ако обясненията на Шишков са верни – че преписката е върната именно заради болницата, версията на общината увисва.

Това разкри пред телевизия „Bulgaria on air“ подалият оставка архитект на район „Триадица“ Иван Шишков. Шишков хвърли светлина и върху други обстоятелства около павилиона, които насочват отговорността към голямата община и лошата нормативна уредба. Архитектът се оттегли от поста по своя преценка с цел максимално изясняване на случая, а пред „“Bulgaria on air“ обясни, че е усетил недоверие към себе си в създалата се ситуация.

Заветната служебна бележка, послужила на ЧЕЗ като основание за присъединяване на павилиона към електрическата мрежа през 2011 г., е издадена от тогавашния началник-отдел в района Елена Траянова, коментира Шишков. Тя е била упълномощена да замества Шишков, който в този момент е отсъствал, и тя е подписала като заместващ със запетайка издадената служебна белека. Според Шишков обаче този документ няма никаква стойност и при издаването му не е извършено дори административно нарушение. „Единственото, което прави тази служебна бележка, е да удостовери наличието на павилион. Това е факт и не е основание за присъединяване на обекта към мрежата. Според мен екипът тогава не се е усъмнил за какво може да се използва бележката“, твърди Шишков. Според него проблемът със захранването на павилионна е възникнал след реконструкцията на булеварда през 2019 г. и повторното присъединяване на обекта към мрежата.

„2019 г. завършва ремонтът на бул. „Акад. Иван Гешов“. Тогава има промяна в шахтата, има премахване на електрически стълб. Новото привързване на павилиона и това, което виждаме като тръби с кабели по оградата, според мен датира от тогава“, счита Шишков. Според него обаче за всичко това може и да няма никаква документална следа, ако реконструкцията е мината просто като ремонт, за който не е издавано отделно разрешение за строеж. „Тази инфраструктура, шахтите, минават по линия на ремонтите, от които не остава строителна документация. Когато не правиш основен ремонт, не издаваш разрешение за строеж, няма и документация. Вероятно това се е случило и в конкретния случай“, коментира бившият районен кмет. Той припомни, че кабелите на павилионите, включително и на другите павилиони, са от другата страна на булеварда. „Тоест кабелът тръгва от стълб и електромер от другата страна на булеварда. В случая имаме един кабел, който е връзка между два района и минава под основна пътна артерия. За такъв кабел следва да се издаде разрешение от направление „Архитектура и градоустройство“, коментира още Шишков. Според него при юридическото изясняване на случая ще лъсне и дупка в нормативната уредба – липсата на изрично изискване за разрешение за строеж при връзки към временни преместваеми обекти. „Очевидно е, че връзката към такива обекти няма как да е преместваема. Трябва да се запише изрично изискване за разрешение за строеж“, счита Шишков.

Виж още:Първа оставка за трагедията с ЛюдмилГлавният архитект на Район „Триадица“ ще подаде оставка. Той не е бил на работа, когато е подписана …Feb 18 2021skafeto.com

loading...