оставка караянчева

На фона на викове „Оставка“ премина словото на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по време на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България. Виковете „Оставка“ започнаха секунди преди Караянчева да вземе думата и продължиха до края на цялото й слово, предава Епицентър.

По време на речта си председателят на парламента реши да се обърне и към всички скандиращи „Оставка“: „Скъпи скандиращи там, преди вас много хора са били тук и са имали много повече исторически поглед напред“. Словото си тя завърши с думите: „Да живее свободна и независима България. На вас, които викате „Оставка“, също „Честит празник“.

„Днес е празник на независимостта – празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум“. Така започна словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по случай Националните чествания на Независимостта във Велико Търново.

„Обявяването на Независимостта преди 112 години е едно народно дело. Едно народно усилие, което трае десетилетия. Народно усилие, в което участват не само най-смелите, но и най-умните наши предци. Пътят към тази историческа дата – 22 септември 1908 година, е предначертан от визионерите, участвали в борбата за църковна независимост, от участниците в Българският централен революционен комитет, от онези смели българи-герои, мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците, участвали в Руско-турската война, от създателите на Търновската конституция и от онези трудолюбиви българи, които направиха такъв икономически подем, че Великите сили останаха изненадани от това, което сътвори млада България“, каза тя.

„Скъпи скандиращи, преди вас много хора са били тук и са имали много повече исторически поглед напред. Днес е празник на независимостта. Но днес е четен само Манифестът, а и има още много хора, които трябва да се борят след това на дипломатическия фронт, да обикалят столиците, да търсят подкрепа, да отстъпят по някои въпроси, но по други да бъдат стоманено твърди, за да може в средата на април 1909 година независима България да бъде призната от всички. Затова днес е празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум. Празник на онези, които наистина могат да мислят за напред. Историците обичат да казват парадокса, че когато България е била васална, тогава е постигнала икономически и духовен подем. След обявяването на независимостта и признаването и започва една спирала от трудни времена за България – национални катастрофи, войни, терор, народен съд. Никога не трябва да допускаме отново тези грешки. Когато днес се събираме да честваме това, което са направили за държавата ни строителите на съвременна България, трябва да си спомняме, че тези хора, които бяха след тях допуснаха грешки и ние никога не трябва да ги забравяме“, подчерта Караянчева.

„Скъпи гости на Търново, тези, които искате да чуете и да участвате в празника на Търново, хубаво е, че се събираме всеки празник във Търново – Деня на Конституцията, Деня на независимостта, защото тук всеки камък има история и тук трябва да имаме най-голямата отговорност, за да можем да запазим онзи изначален смисъл на понятието независимост. Независимостта трябва да бъде сплав от идеализъм, прагматизъм, разум и храброст. Скъпи сънародници, честит празник на всички. Да живее свободна и независима България. На вас, които викате „оставка“ също честит празник!“, добави още председателят на парламента.

Виж още:Крият истината за катастрофата с КараянчеваПрокуратурата няма право да прекратява разследването на катастрофата на председателя на Народното съ…Sep 21 2020skafeto.com

Без да ѝ мигне окото… Караянчева изрече чиста лъжа от парламентарната трибунаПредседателят на парламента Цвета Караянчева прибягна до чиста лъжа в опит да избяга от отговорност …Sep 17 2020skafeto.com

loading...