оставка на кабинета

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Депутатите от парламентарната група на ПП/ДБ няма да влязат в пленарна зала в Народното събрание. Това обяви бившият премиер и настоящ съпредседател на коалицията ПП/ДБ Кирил Петков брифинг в парламента. На трибунката в парламента се събра цялата парламентарна група на коалицията.

Той посочи, че причината ПП/ДБ да не влязат в пленарна зала е заради едно от най-големите събития в последните седмици – подмяната на досегашния главен прокурор Иван Гешев с изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Искахме правосъдния министър Атанас Славов да бъде изслушан в Комисията по правни въпроси за избирането на Сарафов, но не се случи заради скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и Възраждане, разочарован е Петков.

Той негодува още, че пленарна зала е отхвърлиха законопроекта за антикорупционния закон на ПП/ДБ.

По думите на Кирил Петков така повече не може да се продължава и ПП/ДБ няма да влязат в пленарна зала. Трите регулатора – Сметната палата, БНБ и Здравната каса бяха вкарани в комисиите и първоначалната уговорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани между ГЕРБ-ПП-ДБ, за да може да има кандидати за безупречна репутация и всички процедури да бъдат обсъждани, тази договорка също била нарушена. Ако някои си мисли, че докато имаме правителство, което е важно за България, което се бори за Шенген, за бюджет и ако това ще бъде цената, всички регулатори да бъдат заменени хората с новото мнозинство – ГЕРБ, ДПС и Възраждане много се лъже, категоричен бе Кирил Петков.

Той посочи, че ако някои си мисли, че депутатите ще си говорят само през медиите – не. Цялата група на ПП/ДБ ще проведе съвещание, ако този тип нарушаване на разбирателството продължава. След днешния ден ще има ясна декларация какви са действията, ако ГЕРБ/СДС продължи в същия подход – на бавно заменянане на големите теми с малки.

На въпрос може ли да се очаква оставка на правителството, Петков бе лаконичен и заяви: „Потенциално, да“.

Христо Иванов заяви, че Борисов има много ясен ангажимент към обща законодателна програма, която е един списък, който някъде да е разлят. Законодателната програма предвижда ясен ангажимент, посочи той. Докато правителството се опитва да работи, зад гърба му действа друго мнозинство – ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Направихме огромен компромис, за да може правителството да се ползва за нашата подкрепа, за неговата природа и същност. Дали това правителство ще бъде реформаторско или ще бъде превърнато в параванче – нека никой не си мисли, че ще има такъв кабинет тип параванче, изтъкна Иванов.

Той призова за повече диалог, разум и ясен механизъм по взимането на решения по отношение на законодателната програма.

Христо Иванов бе категоричен, че правителството не се разваля. Не сме в зала, докато се прокарва второто резервно мнозинство, в което се вижда как ГЕРБ, ДПС и Възраждане отменят характера на управлението, каза той и призова още веднъж за повече разум.

Христо Иванов подчерта, че ангажиментът на коалицията е да има реформаторско правителство.