добавка за Великден увеличения на пенсиите Пенсиите от Коледа Криза с пенсиите добавка от 120 лв Средният осигурителен доход пенсионерите тази година

От 1 октомври ще бъдат осъвременени пенсиите само свързани с труд. Има много пенсии, които не са обвързани с трудовия принос на човека и те няма да бъдат актуализирани. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ. По думите му разлика между стари и нови пенсии е стотици левове.

По-добре е едно неидеално решение, отколкото да няма никакво решение и социалната ножица да продължи да се отваря. Решението за пенсиите от 1 октомври внася справедливост, но ще има и разочарование, защото хората останали с впечатление, че всеки пенсионер ще види нов размер на своята пенсия. Уви, не е така, изтъкна Нейков.

Хората трябва да знаят, че самото актуализиране на пенсиите ще бъде направено служебно. Всеки един трябва да е спокоен, че ще бъде направена корекция, но дали ще получи увеличение, е друг въпрос, подчерта Нейков.

Ще има ли разочаровани пенсионери на 1 октомври?

Бързо свикнахме със ситуация, в която няма инфлация и приемаме, че това е някаква традиция, даденост и затова преживяваме тежко всяка промяна. България за последните 20 години преживяла три големи инфлации и обществото ни има памет за тежките моменти. Въпросът е да се върнем към опитът, който натрупахме, и да се види какви решения помогнали на нуждаещите се тогава, отбеляза Нейков.

От своя страна Христина Христова, която също е бивш социален министър, добави, че ще бъдат повишени старите пенсии от 1 октомври. Ощетени пенсионери няма да има, но може да има разочаровани, защото само 36% ще получат увеличение. Всяка една пенсия ще бъде преизчислена, но при по-новите пенсии с по-високи средни осигурителни доходи, няма да има увеличение, обясни Христова.

Идеята и целта е положителна, но методиката се отличава от основния осигурителен принцип – пенсиите да бъдат в съответствие с неговия осигурителен принос, подчерта Христова.

Според нея комуникацията с пенсионерите с политическите наддавания не е подходяща, а е необходимо честно отношение с хората в пенсионна възраст.

Тя е на мнение, че инфлацията вече е изяла актуализирането на пенсиите. Трябва да се търсят управленски решения за повишаване на пенсионната система, настоя Христова.

Вижте още:Ето как НОИ как ще преизчисли пенсиите от 1 октомвриЕто как НОИ как ще преизчисли пенсиите от 1 октомври Lupa.bgАвтор: Lupa.bg OGLAS Популярен знак: ак…Sep 17 2022skafeto.com


loading...