отказват линейка

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Роднините на 67-годишна онкоболна пациентка, заразена с коронавирус, твърдят, че жената е получила 5 отказа от достъп до Спешна медицинска помощ. По думите на близките на Стефка Владева, за да спасят живота й, се е наложило сами да стигнат до болница във Варна.

На 18 октомври малко след 19.00 ч, след консултация с лекуващия лекар, семейството на жената звъни на спешния номер 112. „Не се хранеше, дишаше много трудно и не можеше да върви”, разказа Стелияна Стефанова, внучка на 67-годишната жена пред Нова телевизия. Обаждането е пренасочено към Спешна помощ – Варна. „С ужасен тон ми беше обяснено как всичко това е нормално и че трябва да лежи”, обясни Илияна Костадинова, дъщеря на болната жена.

Следва и второ обаждане, в което Илияна споделя, че състоянието на майка й се влошава. Докато пътува към дома на баба си Стелияна също позвънява на 112, откъдето я свързват със Спешна помощ – Варна. „Обясних отново случая, но пак ми казаха, че това е нормално”, казва жената.

Когато пристига на адреса, Стелияна се обажда за пореден път на спешния телефон. „Диспечерката каза да изчакам, след което дори не ме свърза с парамедика, а ми предаде, че те нямат носачи и няма как да ни помогнат”, добави Стелияна. Следва и поредно пето обаждане на 112, без резултат. Близките на Стефка успяват сами да я качат на личния си автомобил и да я закарат до болница „Света Марина” във Варна, където е приета с двустраннабронхопневмония в тежко критично състояние.

От лечебното заведение отказаха да дадат информация в какво състояние е приета пациентката, тъй като такава могат да получат само близките. Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в морската ни столица д-р Мая Рашева заяви, че е назначена вътрешна проверка по случая.

„Прослушани са телефонните разговори. Установихме, че има допуснати пропуски от медицинските лица. Трябвало е да бъдат зададени повече въпроси, да се получи информация за моментното състояние на пациентката”, обясни д-р Рашева. По думите й след приключване на проверката, ако се установят нарушения, служителите ще бъдат санкционирани. „Това са хора, които са с добро професионално досие. Те си осъзнаха грешката и вероятно наказанието няма да бъде уволнение”, поясни директорът на ЦСМП-Варна.

Още от България