румънец ваксина

„Световната здравна организация, още преди тази пандемия, заяви, и аз съм съгласен, че една най-големите заплахи за здравето на човечеството, заедно със замърсения въздух, затлъстяването и болестите, за които всички знаем, е отказът за ваксинация на големи групи от населението. В исторически план ваксините са избавили човечеството от много тежки заболявания“, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на „Здравей, България“ по Нова тв.

Според него личният пример е много важен, особено когато е даден от авторитетни личности. Той е съгласен, че в този момент политиците и известните, както и медиците, трябва да покажат, че ваксинацията е безопасна. Д-р Маджаров подчерта, че живеем в свят, в който има много и големи технически постижения.

„Ако ние започнем да се съмняваме във всяко постижение на съвременната човешка наука, къде отиваме като общество? Ваксините са част от тази наука. Аз ще се ваксинирам, даже с нетърпение го очаквам. Много по-успокоително е да се ваксинираш и да знаеш, че си взел мерки, отколкото да очакваш във всеки един момент можеш да се заразиш. Категорично за всеки над 50 години това е доста по-разумния начин да подходи в ситуацията“, съветва председателят на БЛС.

Според него, ако ваксината не се съхранява добре, вероятно ще загуби своята ефективност, но няма да е опасна за хората. Той определи въпросът за съхранението като голямо предизвикателство пред медиците. Според него ваксинацията ще става в определени за това пунктове.

В същото време заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов гостува в „Денят започва“ по БНТ. Според него е нужно да се направят списъци на желаещи медици за ваксинация.

Той обясни, че когато започне процедурата, всяка РЗИ ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Втората важна е стъпка ще бъде къде да отидат те за поставяне на ваксината и в състояние ли ще са след 21 дни да се постави втората игла и да се завърши цикълът.

В бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран – и на български, и на английски, допълни д-р Брънзалов.

Преди поставянето на ваксина няма да се прави антигенен текст. Пациентът ще бъде прегледан дали има клиника – ако няма симптоми, не е проблем. Ако пък вече го е изкарал, това значи, че ще има още повече антитела, обясни лекарят.

По повод твърденията на БЛС, че НЗОК бави и спъва финансирането на мерките, д-р Брънзалов обясни:

„Още в предходния анекс беше упоменато, че може да се правят безплатни PCR тестове, както и че трябва да бъдат разкрити повече COVID отделения предвид нарастването на случаите на заразени. Само че, ако не беше нашето настояване, все още нямаше да имаме направления. Не може да се подписва един нормативен акт, който влиза в сила от 1 ноември – на 25 ноември. Затова БЛС взе решение за отворено писмо към премиера Борисов.Ние нямаме сигурност и след 1 януари какво ще се случаи относно работата ни, когато трябва да влезе следващият анекс. Аз не искам да го подписваме на 25 януари“.

Виж още:От Щаба за празничното пазаруване: Ако продължава така, ще затворим и големите магазини„Това, което виждам, не ми харесва. Ако нещата в големите магазини продължат в този вид, ще разширим…Dec 7 2020skafeto.com


loading...