Откъде идват дървениците

Най-яркият признак за заразяване с дървеници са ухапванията от животните. За разлика от ухапванията от комари, те не сърбят в рамките на минути, а обикновено след няколко дни. Не е необичайно да има две или три ухапвания точно едно до друго, защото буболечките хапят няколко пъти, за да намерят подходящ кръвоносен съд. 

Ухапванията от дървеници често се появяват под формата на сърбящи, зачервени пустули с диаметър от няколко милиметра до няколко сантиметра. При чувствителни индивиди могат да се образуват болезнени копривна треска и мехури. Бактериалните инфекции са редки, алергичната астма и анафилактичните реакции са изключение. Някои хора изобщо не реагират на ухапванията, но това може да се промени при повтарящи се ухапвания.

Тъй като кожните реакции са толкова различни, те не позволяват ясна диагноза. Има обаче и други признаци на заразяване с дървеници като:

  • Следи от изпражнения (напр. По ръбовете и шевовете на матрака или вътрешните ръбове на основата на леглото)
  • Кожи от нимфи ​​и мъртви дървеници
  • Петна от кръв по чаршафите
  • Интензивен, сладък, горчив бадемов мирис
  • Яйца на дървеници (например, в областта на матрака или в цепнатините между отделните части на леглото)

 

Дървениците често влизат в апартамента като пътници в багажа. Рискът от среща с насекомите е особено висок на места с голямо текучество на хора, като хотелите. Но ги има и в автобуси, влакове и самолети.

Дървениците също могат да проникнат в дома ви със стоки втора употреба, например чрез онлайн търговия или с боклуци от битпазара. Особено засегнати са използвани рамки за легла и матраци. Паразитите също могат да се скрият в дрехи, книги, електронни устройства и кутии за компактдискове.

Веднъж попаднали в леглото, дървениците се размножават бързо. Една оплодена женска снася до 500 яйца. Младите буболечки се излюпват след две седмици и са способни да се размножават след още шест седмици.

Заразяването с дървеници няма нищо общо с лоша хигиена. Животинчетата могат да дебнат както в луксозни апартаменти, така и в колиби.

 

Отрова за дървеници – най-сигурният начин да се отървете от паразитите

Ухапванията от дървеници обикновено заздравяват в рамките на една седмица. За облекчаване на сърбежа е препоръчително:

Да поддържате кожата чиста и суха

да не се чешете (може да доведе до възпаление)

Да нанасяте крем, мехлем или лосион против сърбеж (предлагат се в аптеките без рецепта).

Най-сигурният начин за справяне с паразитите е отрова за дървеници.

Унищожението на дървеници обикновено отнема време и може да бъде предизвикателство дори за опитни контролери на вредители в случай на силно заразяване. Ето защо е препоръчително да потърсите професионална помощ. Ако остане дори само едно яйце, след няколко седмици отново ще се развъдят.

Докато професионалистите дойдат да обезвредят с отрова за дървеници, можете да ограничите заразата със следните мерки:

Ако откриете скривалище, използвайте прахосмукачка, за да изсмучете насекомите и яйцата.

Най-добре е да перете спалното бельо и засегнатите дрехи при поне 60 °C и да ги сушите в гореща сушилня, ако е възможно.

Деликатното пране, книгите и по-малките предмети могат отново да бъдат освободени от насекоми чрез замразяване. За целта ги опаковайте в чували за боклук, които залепете плътно с тиксо и ги поставите във фризера. При -18 °C са необходими около три до четири дни, за да умрат дървениците и яйцата им.

По-големи предмети като куфари или матраци могат да се третират с гореща пара. Парата трябва да е възможно най-суха, потокът на парата слаб, а дюзата широка и без четина.

Може също да сложите топлоустойчиви предмети в тенджера или във фурната – затворете ги и ги загрейте до поне 55 °C за поне един час.

 


loading...