Отстраняването на Цветанов от ГЕРБ

Отстраняването от ГЕРБ на Цветан Цветанов, който беше дясната ръка на лидера и премиер Бойко Борисов близо две десетилетия, е било подготвяно поне година – година и половина преди скандала „Апартаментгейт“, който стана формалният повод. Това коментира пред БНР самият Цветанов.

Разривът между него и Борисов дойде миналата пролет след близо 20 години публична съвместна работа – от 2001 г., когато Цветанов се появи пред медиите за първи път като сътрудник на тогавашния главен секретар на МВР. Миналата пролет обаче след скандала с луксозния апартамент в столичния квартал „Изток“, купен на по-ниски от пазарните цени, Цветанов беше принуден да напусне зам.-председателското място в ГЕРБ и лидерското в парламентарната група, остана за година редови член на партията, а този юни напусна, за да учреди собствен политически проект – „Републиканци за България“.

Цветанов обясни отстраняването си със сближаването между ГЕРБ и ДПС, за което свидетелствали и резултатите от местните избори.

Помолен за повече пояснения, Цветанов каза, че е усетил разклащането на позициите си едва в пика на скандала с имотната сделка, а след евроизборите през май 2019 г. разговарял със съпартийци и анализирал ситуацията и така стигнал до извода, че отстраняването му е подготвяно по-отрано. „Процесът, който започна по темата за моето отстраняване от ГЕРБ, започна година – година и половин преди това. И когато имах възможност да анализирам, реших да напусна,“ каза той и добави: „Последните избори дадоха знак за разминаването – кога бях там и кога не. ГЕРБ показа зависимостите, изградени по места от ГЕРБ и ДПС“.

Цветанов добави, че докато е бил в парламента е виждал как Борисов определя политиките с хората до себе си в правителството, а след това те били свеждани на депутатите за изпълнение. „Борисов взимаше решение с хора около него в изпълнителната власт, а всички останали получаваха задача да бъде реализирано по отношение на политиката“, каза той.

„Томислав Дончев, Влади Горанов бяха стълбовете, на които Борисов се опираше при взимането на решенията,“ каза Цветанов за втория кабинет „Борисов“. Цветанов разкритикува и „недоразуменията“ при енергийните решения, взимани във формат Борисов – Дончев – Теменужка Петкова, за които прогнозира, че „ще понесем и доста сериозни финансови санкции“.

Цветанов противопостави на това атмосферата в първото правителство, която от днешна гледна точка описа като „добра връзка в екипа“:

„Ние с вицепремиера Симеон Дянков бяхме добра защитна стена и имаше възможност да се водят професионални спорове,“ спомни си той времето, в което беше в изпълнителната власт. Заради тази атмосфера на Борисов не му се налагало да взима всяко решение и да „раздава“, както прави сега.

Цветанов избегна отговора на въпроса дали Сотир Цацаров е бил добър главен прокурор, както, по думите на самия Цветанов от времето, когато беше вицепремиер, е бил добър съдия. Предпочете да каже, че като министър е работил добре с предшественика му Борис Велчев. Добави, че с новата си политическа формация ще работи за намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет. „Смятаме, че с други политически формации можем да постигнем още преди избора на ново Народно събрание политически консенсус, който да се реализира максимално бързо“, даде заявка за участие в управлението Цветанов.

Бившият втори човек в ГЕРБ е в очаквана на съдебна регистрация на партията си „Републиканци за България“. Според него анкетите на социологическите агенции не я уловят, защото все още не съществува в публичното пространство. Той е уверен, че на следващи парламентарни избори ще сформира достатъчно силна парламентарна група, така че да бъде „незаобиколим фактор“.

Няма да работи с ДПС и БСП, не изключва партньорство с ГЕРБ без Борисов и с „всички, които споделят евроатлантическите ценности“.

Виж още:Ето го лукса на Цветанов – само терасата му е колкото цял апартамент (ГАЛЕРИЯ)Година след скандала „Апартаментгейт, в който Цветан Цветанов бе главно действащо лице, сайтът Ретро…Oct 15 2020skafeto.com


loading...