стратегия за цифрова трансформация на България
Снимка: Jack Krier on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Оценката за работата на 49-тия парламент стартира от много ниски нива, близо една трета от българите обаче одобряват кабинета на Николай Денков, а в последните три месеца се отчита спад в положителната оценка за работата на президента. Това са основните изводи от проучване на „Тренд“, направено между 10 и 16 юни сред 1008 души и по поръчка на вестник „24 часа“.

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%.

Президентът Румен Радев

Ерозия се наблюдава в оценката за работата на президента – за последните 3 месеца със 7%.

„Тренд“ припомнят, че положителните оценки през март 2023 г. бяха 43%, докато през юни те са паднали до 36%. Едновременно с това има покачване и при отрицателните с 5% – от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на Продължаваме промяната-Демократична България. Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП/ДБ от последните седмици е дал отражение.

Най-дългият служебен кабинет

удължаване на бюджет 2022 Гълъб Донев коронавирус

След 10 месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев, 35% дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна оценка (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна). Най-силна подкрепа служебният кабинет среща сред симпатизантите на БСП, като единствено сред тях правителството на Донев се ползва с доминиращо положителна оценка.

Кабинетът Денков

Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Одобрението сред гласоподавателите на ПП/ДБ доминира, но ¼ от привържениците на ГЕРБ изразяват неодобрение.

42% от пълнолетните българи одобряват „необходимите компромиси“, за да бъде излъчен редовен кабинет.

37% смятат, че партиите са направили безпринципни компромиси и е по-добре да е имало нови избори.

Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция, както и тези на ДПС Симпатизантите на останалите партии Възраждане, БСП и ИТН – втората.

Ако изборите бяха днес?

  • 24.9% за ГЕРБ-СДС
  • 19.4% за Продължаваме промяната-Демократична България
  • 15.3% за „Възраждане“
  • 13.5% за ДПС
  • 8.9% за БСП
  • 4.3% за „Има такъв народ“

От „Тренд“ коментират, че е видно, че ПП/ДБ в по-голяма степен са понесли електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации. „Възраждане“ (15.3%) отбелязва минимален ръст в сравнение с изборния си резултат. ДПС (13.5%), БСП (8.9%) и „Има такъв народ“ (4.3%) запазват позициите си от изборите насам. Под парламентарната бариера остават „Български възход“ и Левицата съответно с 2.2% и 1.9% от гласуващите. 5.8% пък биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.