Общински съветник от ДПС в шуменския град Каолиново купи изключително изгодно апетитен имот на държавното ловно стопанство „Паламара“, алармира Сега. Фирмата „Еколес Венец“ ЕООД на Бейзат Феим е единствената, която е подала оферта за парцел от 12 дка в с. Венец, върху който са построени три масивни сгради с обща плащ 842 кв. м. Предложената цена е 83 200 лв., съобщиха от областната управа на Шумен, която е собственик на имота, даден за ползване на ловното предприятие „Паламара“.

Въпреки че публичният търг за продажбата на терена ведно със сградите се проведе преди близо 2 месеца, все още не е официално публикуван протоколът с избора на печелившата оферта. Около процедурата има редица съмнения, които само се затвърждават, след като стана ясно, че купувачът е човек на ДПС.

Такъв е и председателят на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е „Паламара“ – Бейзат Яхя. Той е три мандата поред председател на общинския съвет в с. Венец. След местните избори през 2019 г. обаче е изключен от движението за уронване на престижа на партията. Местни жители на селото твърдят, че Яхя е станал твърде близък с ГЕРБ, поради което бил изгонен от ДПС.

На този фон стои въпросът дали цената, на която е продаден имотът заедно със сградите не е твърде ниска. Началната цена беше 81 300 лв. без ДДС, като избраният купувач е предложил само с 2 000 лв. повече. Лицензираният оценител, изготвил оценката, се казва Симеон Бънков. Той също е свързан с шефа в горското Бейзат Яхя, с когото са управители в сдружението „Ловно-рибарско дружество „Паламара“. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков.

ТЪРГ ПО ПОРЪЧКА

Прелюбопитен факт е, че спечелилата търга фирма – „Еколес Венец“, вече владее въпросния имот от 5 години. През 2015 г. тя сключва 10-годишен договор за наем с ловно стопанство „Паламара“ за същия терен със сградите в с. „Венец“. През годините дружеството печели търгове на ловното предприятие и горското в Шумен за добив на дървесина. Фирмата е регистрирана в края на 2012 г. от Джюнейт Муталиб, който не участва в други търговски дружества.

Седалището на дружеството до 2015 г. е в с. „Венец“ – жилище в блок на ул. „Кирил и Методий“. Справка в имотния регистър показа, че върху същия апартамент има ипотека на името на Ридван Ибрямов, също от ДПС. Той заема поста на председател на общинския съвет на селото, след като шефът в горското Бейзат Яхя напуска местната община. В същия блок, но в съседния вход пък е регистрирана фирмата на сина на Яхя – „Ил Бе Са“ ЕООД.

От Сега са поискали по Закона за достъп до обществена информация протокола от заседанието на Североизточното държавно предприятие – Шумен (СИДП), на което е взето решение за продажба на имота в с. „Венец“. Горското е отказало да предостави документа с безумния аргумент, че в него се съдържали решения и по други въпроси – сякаш дейността на държавното предприятие е секретна. Вместо това отговориха, че теренът със сградите се продава, защото не се използва за нуждите на „Паламара“. От СИДП-Шумен скриха обаче, че той е отдаден под наем за 10 г., поради което действително няма как да се ползва от ловното стопанство.

В същото време докато „Паламара“ отдава под наем свои сгради на човек на ДПС, то става наемател за следващите 15 години на 321 кв. м помещение във с. Венец, чийто собственик е функционер на движението на Доган. Наемодателят – фирмата „Б-НАС“ ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. От 2007 до 2015 г. той също е общински съветник в местната община. Още по-скандално е, че само преди няколко месеца шефът в горското Бейзат Яхя продава на „Б-НАС“ пристройка в същата сграда, която „Паламара“ наема.

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Човек на ДПС купи евтино имот от любимото на Борисов ловно стопанство
През 2014 г. премиерът Бойко Борисов присъства на тържества в с. Венец по случай обрязването на внуците на шефа в СИДП-Шумен Бейзат Яхя. На снимката е и бизнесменът Валентин Златев – близък приятел на Яхя, и стопанин на ловно стопанство „Паламара“

Ловното стопанство „Паламара“ и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. През годините той е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя. През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство „Паламара“.

Виж още:Какво разкриват новите записи с Борисов и кой ги е правил (СТЕНОГРАМИ)Няколко медии отново получиха на мейла файлове със записи на премиера Борисов, пише e-vestnik.bg. М…Jun 28 2020skafeto.com

Радев: Властта крачи към пропастта. Борисов създава имидж на мутренска държава! Да не се показва!„Пред всяко едно управление има много рискове, но виждате, че ние имаме пробив в сигурността и то на…Jun 26 2020skafeto.com

loading...