надежда черната кутия

Каквото и да се е случило, се е случило внезапно и неочаквано. Това заяви служебният военен министър Георги Панайотов в сутрешния блок на БНТ по повод инцидента с падналия МиГ-29 в морето край Шабла.

Все още тече разследване, проверят се фактите и операцията по претърсване продължават, каза Панайотов.

В момента се проверя какво точно се е случило, но служебният военен министър се опасява, че отговорът може да се забави и няма да стане за ден или два.

Майор Терзиев е изпълнил поставената му задача и след това е изчезнал от радарите. Оттам нататък нямам данни някой да е виждал каквото и да било, уточни служебният военен министър.

Хипотези колкото искате, спекулации могат да се правят колкото искате, може да се прибегне до политическо говорено, но аз искам да се установят фактите и да се разбере каква е била причината за инцидента, настоя Георги Панайотов.

„Майорът е бил нальот и повече от 709 часа на МиГ-29. На 6 май е бил селектиран да води демонстрацията по време на парада, така че не случайно е направена тази селекция, защото той е един от най-добрите“, категоричен бе Панайотов.

Не бива да се правят спекулации, всички опции са на масата и се проверят. Незабавно е започнало търсенето с всичко възможно, увери служебният министър на отбраната и добави, че освен с минния ловец ще се направи търсене с хидролокатор със страничен обзор.

Използват се всички налични възможности в българската армия, както и допълнителното в търсенето на майор Терзиев, посочи Георги Панайотов. Сонар обследва дъното за фрагменти от машината, в издирването се включва и хидролокатор за страничен обзор.

Той подчерта, че всичко се е случило внезапно и неочаквано, като не е имало катапултиране и не е подаван сигнал за принудително спиране. Вероятността майор Валентин Терзиев да бъде открит жив и здраве е много малка, призна военният министър.

Основният проблем във ВВС е с поддръжката на летателните апарати, които са резултат от непрецизно сключени договори. За Ф-16 не е така, защото е договор от правителство с правителство, там нещата за железни, уточни министърът.

Георги Панайотов посочи, че в момента не знае да има недоволство от страна на пилотите в авиобазата в Граф Игнатиево.

Това са българи, които обичат България и пазят България, каза със сълзи на очи военният министър за майор Валентин Терзиев. „Трагедия е това, което се случи. Военни загиват в мирно време, защото професията войник е с висока степен на риск“.

Вероятността той да бъде жив и здрав е малка, може би ще се наложи да приемем фаталния край, завърши Георги Панайотов.

Виж още:Майор Валентин Терзиев е изчезналият пилот от падналия МиГ47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е пилотът, който изчезна при падане на изтребител МиГ-2…Jun 9 2021skafeto.com


loading...