Запорират пенсии

Парите за втора пенсия изгарят. Причината за това не е само високата инфлация, а и спада на индексите на фондовите борси по света. В резултат повечето български пенсионни фондове имат отрицателна доходност от управлението на парите на осигурените за втора пенсия, показват изчисления на Труд на база данни на Комисията за финансов надзор.

Негативните резултати на фондовете са особено ясно изразени от началото на годината насам. За периода от края на миналата година до 20 май загубите от инвестициите на парите за втора пенсия се движат между 1% и 10% при различните пенсионни фондове. За период от една година, от 20 май 2021 г. до 20 май 2022 г., повечето пенсионни фондове също имат отрицателна доходност, като загубите стигат до 7,5% от парите за старини. Но има някои фондове, които за период от година все пак са с положителен резултат от дейността си.

Причината за този срив е спада на индексите на фондовите борси по света. Българските пенсионни фондове инвестират значителна част от парите на осигурените за втора пенсия в акции на компании, търгувани на борсите. При спад на цените на тези акции и парите на хората за старини намаляват. За една година щатският борсов индекс Дау Джоунс се е понижил с 9,1%, а от началото на годината до 20 май спадът е с близо 14%. Индексът S&P 500 за година е намалял със 7%, а от началото на годината с 18%. Основният индекс DAX на фондовата борса във Франкфурт за година е паднал с около 8,9%, а от началото на годината с 11,5%.

Всичко това директно се отразява върху доходността от инвестирането на парите за старини, управлявани от българските пенсионни фондове. Средствата, които фондовете държат на депозити в банките са малко, тъй като лихвите са около нулата. Пенсионните фондове имат и малко инвестиции в имоти, но те са само 1,53% от общия размер на инвестициите им, показват данни на Комисията за финансов надзор към края на март. Това че българските пенсионни фондове имат по-добри резултати от спада на индексите на фондовите борси по света се дължи на това, че инвестират част от парите в облигации – общински, корпоративни и държавни.

Перите на осигурените за втора пенсия намаляват от началото на годината, а и през последните 12 месеца, дори без да вземем предвид инфлацията. Същевременно годишната инфлация до края на април е 14,4%, а само за първите четири месеца на годината е 7,8%, показват официалните данни на НСИ. Така от януари до 20 май парите за втора пенсия в различните фондове реално са намалели поне с между 8,8% и 18%.

Данни за първото тримесечие – активите намаляха с 327 млн. лв.

Към края на март 2022 г. нетните активи на пенсионните фондове в страната са на стойност 19,23 млрд. лв., обявиха от Комисията за финансов надзор. Спрямо края на миналата година активите на фондовете намаляват с 327 млн. лв. и то при положение, че във фондовете продължават за постъпват средства от осигурителните вноски на хората. Общият броя на осигурените във всички частни пенсионни фондове е над 4,8 млн. души.

Тъй като пенсионните фондове събират такси от всички постъпващи при тях осигурителни вноски, те формират печалба въпреки отрицателната доходност от управлението на парите на хората. За първото тримесечие на годината нетната печалба на фондовете е близо 24 млн. лв.

Натрупаните средства стигат за около година

Много хора ще взимат втора пенсия само около година. Работещите българи имат средно по 4212 лв. за втора пенсия, натрупани в частните универсални пенсионни фондове, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на март.

За осигурени обаче се водят и много хора, които отдавна са емигрирали. Те имат малка сума в българските пенсионни фондове, но от години не постъпват пари по индивидуалните им партиди и не разчитат на втора пенсия от България. Ако тези хора бъдат извадени от изчисленията, се оказва, че средният размер на натрупаните средства за втора пенсия на хора, за които през последните 12 месеца е постъпила поне една осигурителна вноска, е 5672 лв., показват данните на КФН. Това число също не е напълно коректно, защото в страната има много трайно безработни хора, които повече от година не могат да си намерят работа и съответно не постъпват осигуровки в техните пенсионни фондове. Но дори да вземем по-голямото число за средния размер на средствата в универсален пенсионен фонд на човек, се оказва че парите стигат за получаване на минималната пенсия от 370 лв. в продължение само на година и три месеца.

Вече започна изплащането на първите втори пенсии на хора, които са достигнали пенсионна възраст след 1 септември 2021 г. Към края на март 3908 души са започнали да получават вторите си пенсии. От тях 463 души ще получават пожизнени пенсии, а 3445 души ще получават разсрочени плащания за определен период от време. Това са хората, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст. През първото тримесечие от фондовете са изплатили 196 хил. лв. за пенсии, което прави средно по 140 лв. на човек на месец, и малко над 2 млн. лв. за разсрочени плащания на осигурените, което е средно по близо 200 лв. на човек на месец. Повечето хора искат бързо да получат парите си чрез по-големи суми на разсрочено плащане за кратък период от време.

Виж още:По-високи пенсии, но без увеличение на заплатитеПо-високи пенсии, но без увеличение на минималната работна заплата. Около това се обединиха партиите…May 22 2022skafeto.com


loading...