парламентът ваксини

Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет за участие на България в сключените от Европейската комисия и производителите AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

„За“ гласуваха 107 народни представители, нито един „против“, а 19 се въздържаха (18 от БСП и един депутат от ВОЛЯ), предаде БТА.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ваксините ще пристигнат около Нова година и според начертания план имунизацията ще започне малко след това – първо на лекарите на първа линия, полицаите и възрастните хора в домове, а след това и за всеки гражданин – безплатно и доброволно, от която от предлаганите ваксини предпочита.

Тъй като планът, който предвижда Национален ваксинационен щеб, ще бъде официално одобрен в петък, бе отхвърлено предложението на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви национален план за ваксиниране на принципите на доброволно и безплатно ваксиниране.

Лидерът на БСП предложи като точка 2 на проекта за решение за ваксините да се включи текст „възлага на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID -19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране.

Незнайно защо това бе отхвърлено от мнозинството – дали защото не разбраха какво точно гласуват, или защото идва от страна на опозицията, не стана ясно, пише Епицентър.

„Уверението на министъра от трибуната, че такъв план има и че той утре ще бъде оповестен, че ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно не струват нищо. Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна. Ние сме парламент в парламентарна република. За да ваксинираме при спокойствие, ред и прогнозируемост, настояваме изрично в решението да се запише след като министъра казва, че това е така – надявам се няма да има нищо против, текстът, че ще бъде доброволно и безплатно“, каза още Нинова.

ГЕРБ и Обединени патриоти обаче отхвърлиха предложението на БСП за безплатни и доброволни ваксини. Нинова обърна внимание, че въпросите, зададени от левицата са получили отговор от министъра на здравеопазването, но от него става ясно, че фактически правителството няма отговор на много въпроси, свързани с ваксинацията, но въпреки това сключва договори и се доставят ваксини.

„Управлението не се справя с кризата – хаос в държавата и здравеопазването. Правителството се провали в управлението на кризата. В пика на кризата тепърва се решава дали ще има електронни направления за тестове, зелени коридори и др. Адхок организация се прави за нещо, което трябваше да се случи през лятото“, алармира от трибуната на парламента лидерът на опозицията.

Преди това от БСП поискаха премиерът да дойде в парламента и да даде информация за технологичните параметри по закупуването на ваксините срещу COVID-19.

„Елате тук, г-н Борисов, и обяснете какво правите“, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като обяви, че ако в ГЕРБ са държавници, премиерът ще дойде. Според нея само министър-председателят е присъствал на разговорите с лидерите на ЕС и знае подробности за ваксините.

„Ще е опасно, ако не дойдете“, каза още Нинова. Тя обяви, че най-голямата криза в момента е недоверието на българите към мерките срещу коронавируса, заради което държавата трябва да им даде сигурност чрез информация, а не да засилва внушенията за страх.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че страх се внушава от „Дондуков“ 2. Според нея фиксацията на Корнелия Нинова да вижда Борисов в парламента си е повод за дълго психологическо изследване.

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че премиерът отговаря за общата политика на правителството и няма как да знае какво се случва с ваксините.

„Има ли тема, по която премиерът въобще да е компетентен – за ваксините според вас не е, за Северна Македония не е, за какво е“, попита депутатът от БСП Александър Симов. Колегата му Георги Свиленски предположи, че може да го извикат за спирането на футболните мачове в Европа.

Парламентът разгледа проект на решение за участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19.

Подробности не са известни, но в пленарната зала се очаква информация да даде здравният министър проф. Костадин Ангелов, за да информира за процедурата по закупуването на ваксини за COVID-19.

Виж още:Борисов за ЧРД на ГЕРБ: Хулите по мен са безпочвени и грозни, но хората са мъдриЩе продължа да влагам всичките си усилия и в ГЕРБ, защото списъкът с успехите ни само за 14 години е…Dec 3 2020skafeto.com

loading...