сметки за парно

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди скандални повишения на цените на парното и топлата вода в повечето големи градове в страната от 1 юли. Това се случва на фона на рекордно евтин природен газ.

За София се предлага поскъпване с 22%, за Бургас, Враца и Разград –  с между 15 и 18%, за Търново и Варна – съответно с 9 и 8%, а за Плевен – с 3 на сто. От топлофикациите, работещи на природен газ, само в Пловдив се очертава намаление.

КЕВР ще заседава по доклада, съдържащ ценовите изненади, в четвъртък следобед, когато е насрочено открито заседание.  Докладът е за „извършен регулаторен преглед и утвърждаване на цени на топлинна енергия и определяне на цени и премии за електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство, на дружества от сектор „Топлоенергетика“ от 01.07.2020 г.“

Предвижда се новите цени  на парното и топлото да важат за цяла година – до 1 юли 2021 г.

Утрешното обсъждане е само стъпка от процеса на увърждаване на промени в тарифите на топлофикационните дружества.

Междувременно природният газ в България падна до рекордно ниски стойности  – заради понижаването на котировките на международните пазари и заради промяната на ценовата формула, по която „Булгаргаз“ купува от руската „Газпром“. Така се стигна и до договорката „Газпром“ да свали цената със задна дата – от август 2019-а година, и да възстанови на „Булгаргаз“ надплатени 150 млн. лева.

В резултат „Булгаргаз“ готви възстановяване на надплатени  45 млн. лева на топлофикациите, а те на свой ред трябва да компенсират потребителите на парно и топла вода.

БЕЗ ПАНИКА

Още през април гръмна голям скандал, защото се оказа, че топлофикациите са внесли заявления, с които искат голямо поскъпване на парното от 1 юли. Тогава шефът на КЕВР направи специално  изявление, с което увери: „Регулаторът няма да допусне увеличение на цената на топлинната енергия, исканията за това са неоснователни. Искам категорично да заявя, че всякакви искания за предстоящо увеличение на цената на топлинната енергия са изцяло неоснователни. КЕВР ще коригира по справедлив начин всички заявления за цени, като отстрани неправомерно поисканите разходи и няма да допусне увеличение на цената. Посрещнете спокойно вкъщи най-светлия празник Възкресение Христово. Не се притеснявайте“, успокои клиентите на топлофикациите председателят на регулатора преди Великден.

Още от България


loading...