паси борисов

Отношенията между България и САЩ нито започват днес, нито свършват утре, но вчерашната визита беше сериозен жалон в маркирането на следващите 30 години. Това заяви пред bTV Соломон Паси по повод срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп.

Запитан дали именно в рамките на следващите 30 години ще се случи отпадането на визите, Паси посочи, че според него не това е най-важният въпрос в българо-американските отношения и подчерта, че в случая подценяваме собствените си усилия. Той напомни, че през 2003 г. именно той е бил първият външен министър, който е поставил този въпрос пред тогавашния държавен секретар на САЩ.

Още повече български мозъци ще могат да отидат свободно в САЩ – това е добре за тях, но е двузначно за нас като държава, обобщи Паси.

Относно броя на отказаните визи, които по данни на бившия външен министър са около 10%, той поясни, че в случая не трябва да се работи в проценти, а в абсолютни стойности.

Ако трябва да извлечем една ключова дума, под чийто надслов минават и срещата, и отношенията със САЩ, тя е сигурност, отбрана, защита. Така отговори Паси на въпрос дали покупката на изтребителите Ф-16 и енергийните проекти да били основната движеща сила за срещата Борисов – Тръмп.

Той заяви, че прочел между редовете, че по отношение на АЕЦ „Белене“ има разногласия между двете страни, а възможността за проект „Белене“ и с американско участие бившият ни външен министър коментира така: „Те (САЩ – бел. ред.) не са инвеститори, а продавачи на оборудване в този проект. Всеки продавач би се зарадвал да си продаде стоката“.

Паси определи като добра стъпка към създаването на военноморска база у нас идеята за изграждане на координационен център за натовски кораби във Варна. Той изтъкна и че нещо, смятано за екзотично, е било прието от премиера Борисов, а именно искането на Атлантическия клуб Тръмп да бъде поканен на голф игрище на Перелик край Смолян. Виждаме, че на Тръмп е връчена почетната членска карта за асоциацията, което е прекрасна стъпка към реализирането на идеята, посочи Паси.

Дали една идея е екзотична или не зависи от мащаба на въображението, заяви още той по повод друго искане – американският президент да изпрати български военен или учен със следващия полет към Луната.

Запитан дали може да очакваме американски инвестиции в България, Паси бе категоричен, че те не стават със срещи, а с условия. По негови думи инвеститорите искат да видят стабилност и предсказуемост на поведението, а сегашните две американски инвестиции, свързани с енергийните проекти, били „леко изтормозени“.

Според Паси среща между Борисов и Тръмп в София е малко вероятна. Причината е, че нямало причина те да се виждат отново в следващите 6 месеца, след като всичко вече било изговорено. След този период пък Тръмп щял да е в пика на президентската си кампания и нямало да му е до посещения в чужбина според бившия външен министър. Така че е малко вероятно, но дано, заключи той.

Вижте още:
Това решиха Борисов и Тръмп: Ето го официалния документ от срещата на върхаНие, президентът на Съединените американски щати и министър-председателят на България препотвърждава…Nov 26 2019skafeto.com

Борисов към американския бизнес: Имаме значителен потенциал за инвестиции от САЩ, идвайте!Премиерът Бойко Борисов се срещна във Вашингтон с представители на американския бизнес, след като пр…Nov 26 2019skafeto.com

Гаф – човек на Борисов на среща с републиканци: „Тея… много са изнервени“ (ВИДЕО)Посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ регистрира първи гаф. По време на срещата на министър-пр…Nov 26 2019skafeto.com

Злобата във Фейсбук и истината за посрещането на Борисов във ВашингтонБойко Борисов не бил посрещнат от официални лица във Вашингтон и това целяло да го унижи, делегацият…Nov 26 2019skafeto.com


loading...