патриарх Неофит

Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит е изписан от УМБАЛ „Софиямед“. Той бе приет в болницата със счупена горна част на лявата бедрена кост и бе успешно опериран от екипа на д-р Бисер Бончев, съобщи пресцентърът на лечебното заведение.

След интервенцията му бяха извършени рехабилитационни процедури с оглед неговото възстановяване, които ще продължат и в патриаршеския дом при Софийска света митрополия, където Негово Светейшество се прибра днес.

Патриархът беше изписан по обяд от болница, когато дойдоха официално в София Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил, за да бъдат изложени на всенародно поклонение до обяд на 25 май, обясниха от БПЦ пред БТА.

Светейшият патриарх всесърдечно благодари на управата на болницата в лицето на д-р Михаил Тиков, за оказаното внимание. Специална благодарност на екипа, оглавяван от д-р Бисер Бончев, който извърши оперативната интервенция, се посочва в съобщение от кабинета на Негово Светейшество.

„Благодарност и на д-р Людмил Върляков, на доц. д-р Велина Гергелчева, на д-р Ивета Ташева, както и на всички лекари, медицински сестри, рехабилитатори, санитари и обслужващ персонал, които положиха всеотдайни грижи за бързото възстановяване на Негово Светейшество!

Първосветителят на Родната ни Църква благопожелава на екипа на болницата крепко здраве, душевни и телесни сили, и успехи в отговорното им призвание“, се казва в съобщението.

На 10 май канцеларията на Св. Синод уведоми, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е претърпял инцидент в патриаршеския дом в Софийска митрополия, в резултат на което е хоспитализиран в УМБАЛ „Софиямед“.

Патриарх Неофит е на 76 години. В последните години той влиза няколко пъти в болница. Миналата година главата на БПЦ бе приет на два пъти в лечебни заведения, а от канцеларията на Светия синод ги обясниха с рутинни изследвания.

Българският патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит. Преди това той беше Доростоло-червенски и Русенски митрополит.

Виж още:Патриарх Неофит счупи лява бедрена костБългарският патриарх Неофит е претърпял инцидент този следобед, потвърди Светият синод информация, к…May 10 2022skafeto.com


loading...