посланика ни в Северна Македония

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски призна, че има френско предложение за уреждане на спора между София и Скопие.

Във Фейсбук и външният министър Буяр Османи призна, че има инициатива на Париж, тъй като Франция председателства Съвета на Европейския съюз, съобщи БНР.

„Всички включени в процеса държави дават максимален тласък да се сложи предложение на масата на преговори, за да бъде вдигнато българското вето“, написа Османи във Фейсбук.

Президентът Пендаровски пък обяви, че проактивната политика на френското председателство е добре дошла и би могла да допринесе за намирането на решение.

БГНЕС съобщи вчера, че на коалиционния съвет на 27 май е обсъждана обща визита на президента, премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в КС там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Еманюел Макрон, което да вдигне ветото преговорите за започване на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС.

Вчера премиерът Кирил Петков нито потвърди, нито отрече информацията, че се подготвя негова визита в Париж.

Българският държавен глава Румен Радев отхвърли днес възможността да участва в такава среща.

Виж още:Петков пред румънска медия: Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС„Не мога да съм отговорен за нищо в такъв случай. Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Алба…May 11 2022skafeto.com

Северна Македония непреклонна: Без българи в Конституцията преди началото на преговоритеВписването на българите в Конституцията на страната е израз на напредък и е най-доброто решение, но …Apr 29 2022skafeto.com


loading...