пенсиите

Няколко много важни новини, свързани с пенсиите у нас, се появиха в почивните дни. Тук са събрани най-значимите от тях.

Повече пенсии

Кодексът за социално осигуряване (КСО) е основният нормативен акт, в който са уредени условията за получаването на повече от една пенсия. Когато лицата отговарят на изискванията за отпускане на различни видове пенсии, те могат да се получават при условията на чл. 101 от КСО.

Прехвърлянето към НОИ

Още няколко дни има хората, които искат да прехвърлят вноските си за втора пенсия от частен фонд в Националния осигурителен институт. Крайният срок за тях е 30 юни. Това се отнася за всички, родени през 1960 – 1964 г. Не на гишетата на НОИ, а на НАП се случва прехвърлянето. Срокът беше даден по изключение на тези, на които остават по-малко от 5 години да навършат възрастта за пенсиониране, пише Монитор.

Колко ще вземем

„Средният размер на партидите в частните пенсионни дружества е 4413 лева за групата на възраст между 60 и 64 г. Това са жените, които първо ще се пенсионират. За да разберат осигурените лица колко ще получат, ако имат средния размер на натрупаните средства, нека разделят тази сума на около 20 години живот след пенсия“, коментира Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

Преизчисляването – добре или не

„Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия. Това означава да се преизчислят пенсиите съобразно осигурителния стаж и вноските, които са правени.“ Това коментира изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия и бивш министър Ивайло Калфин.

Да се проверим индивидуално

Вече всеки може да види точно каква пенсия ще получи плюс новия индивидуален коефицент. Допълнена версия на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ вече е активна на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха от пресцентъра на осигурителния институт. Публикувана е и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31.12.2018 г.

Пенсиите тръгват нагоре

Служебното правителство акцентира върху бедните българи и пенсионерите. Продължава програмата „Топъл обяд“, ресурсът е наполовина изчерпан, но ще продължи до края на годината. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Виж още:Над 900 000 пенсионери остават без увеличение от 1 юли916 000 възрастни, пенсионирани преди началото на тази година, няма да получат осъвременяване на пен…Jun 23 2021skafeto.com


loading...