пенсия април

По-малко пари ще получават много пенсионери от 1 юли 2022 г., стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков в парламента. Причина за това ще бъде отпадането на добавката от 60 лв., която ще се дава само до юни. От 1 юли пенсиите може да бъдат индексирани с 6,1%, ако се постигне консенсус с коалиционните партньори, обясни Гьоков. Така реално от 1 юли повече пари ще получават само хората, чиято основна пенсия в момента, без добавките, е над 1000 лв., пише Труд.

Гьоков уточни, че има воля при отпадане на ковид добавката да се въведе нова социална помощ за допълване на ниските пенсии до линията на бедност, която да се изплаща от Агенцията по социално подпомагане. Това означава такава добавка да получават само хората с най-ниски пенсии, а тези със средни пенсии между линията на бедност и 1000 лв. от 1 юли ще взимат по-малко пари.

От 25 декември пенсиите бяха увеличени, но добавката към тях от 120 лв. беше намалена на 60 лв. Затова над 1 млн. пенсионери през януари получиха по-малко пари отколкото през декември, при положение че от управляващата коалиция бяха обещали да няма пенсионер, който да получи по-малко.

„За преодоляване на проблема е взето решение, тези пенсионери, чиито пенсии, като общ сбор от пенсия и ковид добавка, са по-ниски от декемврийските, да получат добавка. Първите плащания ще бъдат извършени от НОИ през февруари. Тези суми ще се изплащат до юли, което ще струва около 104 млн. лв.“, обясни Гьоков. Това означава, че през февруари тези пенсионери трябва да получат малко повече пари – добавка, така че парите им да не са по-малко от тези през декември, както и добавка за януари, когато са взели по-малко. Добавката ще бъде изчислена индивидуално за всеки пенсионер. От 1 юли обаче такива добавки няма да има.

Грешка беше увеличаването на минималната пенсия с 23% от 300 лв. на 370 лв., заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Според него не е трябвало минималната пенсия да нарасне значително повече от ръста на останалите пенсии. Стойнев поиска от 1 юли пенсиите да бъдат индексирани според по-актуален осигурителен доход, за да няма голяма разлика между старите и новите пенсии.

Виж още:5 проблема с преизчислението на пенсиитеПогледната днес през очите на един пенсионер, единствената година в новата ни история с четири парла…Jan 12 2022skafeto.com

Важна новина за преизчислените пенсии с добавката от 60 лв.От днес започва изплащането на преизчислените пенсии и добавката от 60 лв. към тях, предава Труд. П…Jan 7 2022skafeto.com


loading...