пенсионните фондове

Така наречената „втора пенсия“ от пенсионните фондове ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

Предложенията за промени, които уреждат това, и по които се спори от години, са публикувани за обществено обсъждане. Приемането им е належащо,  тъй като през 2021-ва ще се появят първите пенсионери с право на „втора пенсия“.

Тя ще е пожизнена само ако събраната сума стига пенсията да е поне 15 на сто от минималната за страната. За догодина – това означава 45 лева.

Ако парите в партидата не стигат за такава пенсия – те ще се изплащат разсрочено за определен период от време. Ако пък са твърде малко – човек ще си ги вземе накуп.

Експерт за таксите в пенсионните фондове: Това е HelpKarma на стероиди!

Въвеждат се нови срокове, в които хората, ако желаят, могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. За първите пенсионери се разрешава това да става до лятото догодина.

„За пенсионерите това безспорно е добър вариант. Ние имахме много запитвания от нашите членове за това, че са пропуснали предходните варианти да прехвърлят вноските си в НОИ. Доскоро не можехме да отговорим, сега можем да кажем, че могат да си прехвърлят вноските до юни следващата година“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в „Тази сутрин“.

Експерт за таксите в пенсионните фондове: Това е HelpKarma на стероиди!

Според нея „ако се грижат за своите интереси, трябва да ги прехвърлят“. Самата тя е решила още през 2013 г., че при първа възможност ще се прехвърли в НОИ.

Едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или безработен, което довежда до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия, отбеляза Григорова.

Другата причина е доходността в тези фондове. „В края на 2018 г. примерно има милиард във всички задължителни фондове. Ако през следващата 2019 г. от осигурителни вноски дойде половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда минимум при никаква доходност. Но какво се случва? 2018 г. не само нямаме ръст на тези средства, а те са с минус 680 милиона по-малко. През 2019 г. резултатът е малко по-добър, има около половин милиард повече, но 2019 г. само до средата на годината имаме почти половин милиард по-малко, отколкото са сумите и осигуровките за предходната година. Тоест няма никаква доходност. Резултатите се виждат от официалните източници като КФН“, каза Григорова.

Експерт за таксите в пенсионните фондове: Това е HelpKarma на стероиди!

„За последните 2 години най-голямата доходност е 1%, а инфлацията е 3,3%“, заяви Григорова.

По изчисления на финансиста Любомир Христов при 1000 лева осигурителен доход, ако внасяме само в НОИ, ще получаваме 430 лева пенсия, а ако се осигуряваме и в двата стълба – 320, каза експертът от КТ „Подкрепа“.

Според нея пенсионните фондове няма да възразят на прехвърлянето на вноските към НОИ, тъй като в момента се вижда тяхната несъстоятелност.

Григорова отбеляза, че отдавна настоява да се публикуват заплатите на мениджърите на пенсионните фондове, защото тези пари са обществени и идват от нашите вноски.

Вижте повече във видеото:

Още по темата:
Важно: Мика Зайкова обясни кои хора ще получат втора пенсия и каква ще бъде тяПървата кохорта от хора, които ще се пенсионират някъде през есента на 2021 година, ще трябва да пол…Oct 13 2020skafeto.com

Рекордно много българи се отказаха от втора пенсияНеяснотите около втората пенсия и кризата очаквано доведоха до рекорден интерес към прехвърляне на с…Oct 2 2020skafeto.com

Кризата заличи 600 млн. лв. от парите за втора пенсияБезпрецедентно постъпленията от осигурителни вноски не могат да наваксат загубите от инвестирането н…May 29 2020skafeto.com

Внимание: Милион и половина души с втора пенсия само на хартияПоследните съществени промени, въведени във формулите за изчисляване на пенсиите изправиха на нокти …Apr 19 2019skafeto.com


loading...