перник гейзер

Тръбата за новия водопровод, по който трябва да потече вода от яз. „Бели Искър“ към Перник, се е спукала и е бликнала като гейзер, съобщава zaPernik.com.

Това се е случило в района на Голямо Бучино, а аварията се вижда от магистрала „Струма“. Клипове в социалните мрежи показаха размера на аварията.

Фалстартът на новото съоръжение е станал по време на тестването му. Инцидентът се е случил на пробното пускане на водата за Перник. При тестово пускане на софийската вода към Перник, тръбата гръмнала.

Няколко часа по-късно спешно започна ремонтът на избилия в района на Голямо Бучино нов водопровод от София към Перник. На място са работници, които отстраняват аварията. Очаква се до два-три дни водата да бъде пусната и да потече по чешмите на перничани.

Съоръжението, за което държавата отпусна 30 млн. лева, се строи след като стана ясно, че язовир „Студена“ е източен, а Перник се оказа на жесток воден режим. Тогава правителството реши да изгради нов водопровод, с който да се докара вода от яз. „Бели искър“ и си даде срок за това до 3045 дни. Срокът изтече в първата седмица на м. март.

Към момента официално не е ясно колко време ще отнеме ремонтът на новия водопровод.

Както стана ясно днес, от ВиК Перник са пуснали предложение за воден режим, който да бъде в часовия пояс между 12:00 и 22:00ч. , а не както бе първоначално съгласувано – перничани да имат вода от 6 часа сутринта. Към момента, перничани могат да очакват вода от обяд до 22 часа. Обещанията са, че след окончателното пускане на вода през новия водопровод, режимът ще стане по-облекчен.

Когато се пусне софийската тръба се очаква да бъде увеличен часовия диапазон, в който перничани да имат вода.

Още от България


loading...