Перник протестира

Перник протестира пред сградата на Министерски съвет в София, протестиращите жители питат, „защо ни взехте водата“, съобщава БНР.

От площад „Александър Първи“ към площад „Независимост“ тръгва шествие, като протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. „Вода за Перник, вода за България“, е посланието им.

В жълти жилетки, жителите на Перник са пред МС, под наслов „Сурва от Перник“, след като заради водната криза в града е отменен и традиционният фестивал.

Перничани искат още оставки, защото според тях, от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

На 13 януари 2020 г., бе разпитан заместник-министър Красимир Живков, който отговаря за водните ресурси. Разпитът му продължи над два часа и половина.

На 15 януари бе разпитана и зам.-министър Атанаска Николова.

Министър Нено Димов бе задържан, а на 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

Обвинението срещу Нено Димов бе свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по афера с внос на боклук от Италия.

Специализираният наказателен съд реши Нено Димов да остане за постоянно в ареста.

По време на заседанието бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.

На 16 януари стана ясно, че нов холдинг ще събере всички ВиК.

Вижте още:
Каролев: Няма как планът за Перник да се изпълни за 45 дни„Водата за Перник няма да минава през София, не и през нейните водопроводи, който е запознат, знае д…Jan 22 2020skafeto.com

Бедствието в Перник става все по-страшно, вече половината град е без капка водаГоляма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води в Перник променя …Jan 22 2020skafeto.com

Защо институциите си затваряха очите за Перник?Водата е изключително ценен ресурс, трябва с грижа и внимателно да я потребяваме. Това каза в ефира …Jan 19 2020skafeto.com

Йорданка Фандъкова успокои: София няма да бъда засегната от водоподаването към Перник„Преминаването на вода през водопровода на София към Перник няма да засегне водоподаването в столица…Jan 18 2020skafeto.com

loading...