Петков Бородянка

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Не можем да бъдем безучастни. Не можем да кажем – тук някакви хора умират, това си е украински проблем. Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия. Затова и ние вчера от „Продължаваме промяната“ обявихме, че ще гласуваме „за“ военна помощ за Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка, предава Дир.бг.

Той изрази надежда, че следващата седмица българският парламент да вземе решение да изпрати военна помощ на Украйна.

„На Зеленски ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия. Ние ще гласуваме за военната помощ за Украйна. Ще продължим да я подкрепяме. Това не е само техен проблем. Риториката, която чуваме от няколко месеца, е „Не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир по-бързо“. Ако това е цената на мира, ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим“, попита риторично Петков.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

„Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти… Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население“, добави премиерът.

Петков коментира за пореден път и решението на Русия за спирането на доставките на газ за България.

„Това не ни изненада, бяхме готови със стратегия още през февруари. Имахме алтернативни източници и осигурени количества в Чирен. Това, което Русия се опита да направи едностранно – да ни извие ръцете, се оказа недобре планирана стратегия“, категоричен е той.

Кирил Петков допълни, че България няма да плаща в рубли, нито през трети страни, които не са включени в договора.

„Това е все едно вашият наемодател да ви каже – няма да плащате на мен, а на друг и в друга валута. Ако се съгласите, какво ще е следващото искане?“, каза още министър-председателят.

Още за кризата