Петков българската позиция

Приключи дискусията за Западните Балкани в Брюксел. След нея премиерът Кирил Петков заяви, че въпреки големите очаквания от Европа, той е устоял на думата си и много добре е комуникирал българската позиция за РС Македония.

„Надявам се, че българската позиция ще стане европейската позиция”, каза министър-председателят.

Той увери, че позицията ни е била непроменена и разбрана от европейските лидери. Сега всички страни членки чакали българският парламент да даде крайното си решение.

Петков обаче не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение за преговорната рамка и започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз. Това се разбра от коментара му късно снощи в Брюксел.

„Това, което днес се случи, е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат българският парламент да даде крайното решение. Така че искам тук много ясно да кажа – всички тези думи, че премиерът няма да си удържи на думата, прави задкулисни сделки, ето това, което обещах, това се случи. И няма кой – нито отвън, нито отвътре да ме накара да счупя обещанието, което бях дал на българския народ“, заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, цитиран от БНТ.

„Ние ще направим всичко по силите си, за да получим необходимата позиция от българския парламент. Това е наша отговорност – да дадем възможност на двете страни и Северна Македония да може да направи последната стъпка. Те направиха вече толкова много, в следващите дни и седмици трябва да постигнем напредък със Северна Македония и Албания“, допълни президентът на Франция Еманюел Макрон.

„Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и респект от европейските партньори, защото хората разбраха, че българското правителство е това, което когато си даде думата, го изпълнява”, заяви Петков от Брюксел.

Премиерът направи и кратък коментар относно отхвърленото от Димитър Ковачевски френско предложение. „Това, което той каза, е, че всъщност българската дипломация и българската позиция е това, което винаги сме се надявали да имаме. Предполагам, че е много трудно за него да го придвижи”, заяви Петков.

„Можем да кажем, че днес всички разбраха защо френското предложение е толкова важно и за дългосрочното решение в региона. Доволен съм, че успях да направя комуникацията директно. Нямаше страна, която да каже „не го разбираме”. За нас най-важното е да защитим позицията си и не трябва да се поддаваме на различни реторики, каза Петков и по повод изречените по-рано думи от страна на Еди Рама.

Срещата на върха на ЕС продължава и днес – европейските лидери ще обсъждат войната в Украйна, включително и въздействието ѝ върху глобалната продоволствена криза.

Виж още:Вижте как Ковачевски размахва пръст на Кирил Петков (ВИДЕО)Българският премиер Кирил Петков, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, премиерът на Ал…Jun 23 2022skafeto.com


loading...