Борисов да се пенсионира

Г-жа Митрофанова си играе със страховете на хората и мисля, че Външно министерство на РФ ще й каже да смекчи тонa, заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред медиите след като руският посланик заяви, че ще повдигне въпроса за закриването на Посолството на Русия в България пред ръководството на Руската федерация.

„Нито един посланик не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа“, категоричен бе Петков.

И подчерта, че руският посланик трябва да спре да се изявява по медиите, защото „този тип риторика с плашещи думи не е продуктивен“, предава Дир.бг.

„Дипломатическите отношения трябва да продължат. Имаме история. Нашите народи са приятелски народи, но това, което не трябва да си мисли никоя държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима, свободна България от днес за утре – няма как да се случи“, повтори Петков.

„Държим си на позицията. Моята молба към руското правителство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани и да и се направи забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между двете държави“, посочи още премиерът в оставка.

„Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било. Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората и от руското външно министерство ще ѝ кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен. Имаме много неща и диалози, които тепърва по всичките въпроси да се проведат“, каза още Петков.

Премиерът в оставка отбеляза, че 70 наистина е сериозна бройка, когато касае експулсиране на дипломати, но и оставащите у нас 43-ма служители на руското посолство също са много. „Ние имаме 12 души в Москва“, подчерта министър-председателят в оставка и посочи, че други страни в Европа са постигнали реципрочен брой дипломати.

ЕС и НАТО подкрепиха Петков срещу Митрофанова

В специални изявления ЕС и НАТО подкрепиха решението на премиера в оставка Кирил Петков.

„ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати“, се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност. В него се подчертава, че българското решение е изцяло в духа на международното право, а тези служители са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

„ЕС изцяло подкрепя и е напълно солидарен с България при тези обстоятелства и ще наблюдава въпроса отблизо. Такова диспропорционално действие от страна на Русия единствено служи за допълнителната ѝ международна изолация“, подчертават от службата.

Говорителката на НАТО Оана Лунгеску сподели в Туитър, че „Решението за експулсиране на 70 руски служители като чуждестранни агенти е суверенно решение на България, което трябва да се спазва. Съюзниците в НАТО категорично осъждат поведението на Русия, която се опитва да се намеси в нашите демократични общества“.

Виж още:„Отговорността е на Кирил Петков“: Митрофанова се обръща към Москва за закриване на посолствотоРуският посланик Елеонора Митрофанова публикува официално изявление в страницата на руската мисия въ…Jul 1 2022skafeto.com

Кирил Петков към руснаците: Не си отивайте! Уважаваме ви! Ценим ви!След като днес следобед се появи информация, че руският посланик Елеонора Митрофанова е изпратила до…Jun 30 2022skafeto.com


loading...