Петър Стоянов Съединението

Първата и най-важна очевидна последица от Съединението е, че ние осъществяваме част от националния си идеал. Това заяви пред БНТ президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов.

„Съединението има много голямо значение и за самочувствието на българския народ, защото това е първото голямо изпитание пред новата българска държава, пред Княжеството и след това – пред обединена България. Тогава нашият национален елит се справя блестящо – и в дипломатическо, и във военно отношение. С победата на България при Сливница се подпечатва актът на Съединението“, обясни Стоянов.

Националният елит включва в себе си и политическия елит, но включва също така интелектуалци, журналисти, писатели, видни хора, подчерта той.

За Петър Стоянов националният елит живее с чувството, че има отговорности – преди всичко към нацията. Това не може да се изисква от останалите хора, които имат чувството, че живеят само с права.

Съединението, освен всичко друго, напълно обърква дотогавашната представа на българина за политика, тъй като политическият елит у нас е разделен по темата, каза Петър Стоянов. По думите му оттогава до днес българското общество се разделя на русофили и русофоби.

„Не бих казал, че историята се повтаря – моето недоумение идва от това, че почти 140 години след Съединението продължаваме да си задаваме един и същи въпрос – за отношението към Русия“, изтъкна Стоянов.

Днешната национална кауза не е толкова романтична, колкото е била каузата за Съединението, смята Петър Стоянов.

„Днешният национален идеал е по-висок стандарт, добър и сигурен живот за българските граждани, със съзнанието, че живеят в една държава на справедливостта и на върховенството на закона. Може да звучи като клише, но ако ние постигнем този скучен наглед национален идеал, ние се превръщаме в онези държави, към които днес емигрират нашите млади хора“, каза президентът.

Вижте още:
137 години от Съединението на България. Подвигът, който сами постигнахме!На 6 септември 1885 г. се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От пролетта…Sep 6 2022skafeto.com

Съединението. Единствена жена в четата – историята на ЧардафоновиТой се ражда в Габрово. Среща я в село Голямо Конаре, където постъпва на служба в източнорумелийскат…Sep 6 2022skafeto.com