Аргирова извънредната епидемична обстановка антибиотици Омикрон разпространение пика на четвъртата вълна

Въпреки нарастващия брой случаи, все още не сме достигнали пика на четвъртата вълна. Данните бяха изнесени на годишния форум на фондация „Мост“. Според проф. Радка Аргирова увеличение на случаите се очаква между 10 и 15 октомври, а най-засегнати ще бъдат хората, които не са се ваксинирали, предава Труд.

Според вирусолога проф. Радка Аргирова с началото на учебната година се очаква и ръст на заболелите. „Чакам данни с откриването на учебната година. Мисля, че някъде около 10-15 октомври ще имаме повишаване на цифрите, които имаме днес”, посочи тя. А в четвъртата вълна на COVID-19 у нас най-засегнати ще бъдат неваксинираните, смята вирусологът.

„Не знам до каква степен ще засегне по-възрастните ученици, вероятно и млади родители. Това ще бъде много съществено, защото много хора, които не са имунизирани, ще бъдат заразени с вируса”, посочи още проф. Аргирова.

А с началото на учебната година, родителите не би трябвало да се колебаят дали да ваксинират децата си.

„За деца над 12 годишна възраст, съвсем спокойно могат да се използват наличните ваксини. Това е вече ясно, светът има достатъчно голям опит”, каза още вирусологът.

Притеснения за ваксинация не трябва да имат и бременните, категоричен е доц. Румен Димитров.

„За РНК ваксините няма забрана. Трябва да ви кажа, че традиционният грип, обикновеният грип, така да го наречем, е една от индикациите за ваксиниране по време на бременност, защото обикновеният грип, сезонният грип протича много по-тежко при бременните и затова в много държави на практика е задължително те да бъдат ваксинирани”, обясни акушер-гинекологът.

А за ваксинираните с две дози, според проф. Аргирова на този етап няма нужда от трета игла. „Именно защото имаме клетъчен имунитет. За сега нямаме нужда от трета игла. Да не говорим за четвърта и прочие”, добави тя.

Виж още:Георги Мамалев: Който не иска да се ваксинира, да излезе в отпускАктьорът Георги Мамалев е роден на 5 август 1952 г. в ямболското село Мамарчево и догодина ще чества…Sep 17 2021skafeto.com

Австрийският канцлер: Пандемията за ваксинираните приключиПандемията за ваксинираните приключи, но сега имаме пандемия на неваксинираните, каза австрийският к…Sep 17 2021skafeto.com


loading...