витанов украйна

В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи на COVID-19 ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим), прогнозира във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

На 14 ноември са парламентарните избори и първият тур на президентския вот, а на 21 ноември евентуално ще се проведе балотажът за държавен глава, пише Труд.

Ето какво още анализира математикът на разпуснатия Национален оперативен щаб за COVID-19:

Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници.

Иначе добрите новини продължават. Базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Обхватът на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска. Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е друг въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях.

Писах вчера, че активните случаи се очаква да прехвърлят 110 000 и да тръгнат към 115 000. За хората на първа линия и шефовете на болници – ориентировъчното число за максималното натоварване на здравната система по отношение на активни случаи – 125 000 – 130 000. В момента са около 108 000. Можете да си направите сметката – още 20% нагоре от това, което имате.

Друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата, спряха да растат – замръзнаха на място, този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина. Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко. Но няма да станат и 20 000 на ден, за целта индикаторите трябва да тръгнат рязко нагоре, а те не го правят. С две думи – експоненциалният растеж приключи – мечката заспа и ако не я дърпаме за опашката, ще си спи.

Следват картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна – 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата тенденция както беше Видин при предишната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е процес с памет – помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там тръгнаха на зле и още не може да се оправят. Обяснението е просто – системата има памет. Процесът не е от тези, дето ги има по учебниците по теория на вероятностите.)

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблемната област в Западна България се мъчи да се възстанови.

Виж още:Витанов: Дифузното разпространение спря да расте, приказките за локдаун постепенно ще затихнатДнес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3.Тази сутрин е 1.13. Как…Nov 1 2021skafeto.com

Мрачен Витанов: До десет дни ще имаме по 9000 заразени„Когато започнат да се изследват здрави хора, процентът спада. Това се вижда и лятото, когато сънаро…Oct 22 2021skafeto.com

Проф. Витанов: И да почнете да умирате по улицата, няма да има тотален локдаунКратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 о…Oct 14 2021skafeto.com


loading...